Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Koncert „Moscow nights” u NKC-u

Nevena Ivanović 5.10.2020. Komentari

Oleg Kirejev iz Rusije i Dragan Ćalina iz Srbije održaće džez koncert „Moscow nights”  6. oktobra u Velikoj sali Niškog kulturnog centra (NKC). Početak je zakazan za 19 časova. 

Foto: Nevena Ivanović

Rusko-srpski kamerni duet uz zvuke saksofona i klavira publici će predstaviti odabrani džez standard. Prema rečima organizatora, prvi muzičar koji je u Rusiji spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla je Oleg Kirejev. Muzikom se bavi od 1985. godine, kada je etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta. Osnovao je  grupu Orlan, a takođe je pohađao i časove kod Bada Šenka. Godine 1996. osvojio je specijalnu nagradu za izvođenje na Montry džez festivalu u Švajcarskoj. Privukao je pažnju međunarodne zajednice džez muzičara i kasnije kreirao i usavršio svoj stil. Od petnaestak albuma izdanje Mandala (2007) je nominovano za Gremi nagradu u kategoriji najboljeg savremenog džez albuma, kao i etno-džez projekat Feng Šui džez pozorišta naredne godine. Uz podršku klavirskog trija američkog pijaniste Kita Džavorsa održao je turneju kroz Evropu i Ameriku, 2010. i 2011. godine i promovisao album Rhyme and Reason.

Pijanista, Dragan Ćalina, profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Magistrirao je džez klavir na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Nastupao je sa poznatim džez umetnicima kao što su Duško Gojković, Stjepko Gut, Hans Dalfer, Melba Džojs, Bred Lili, Montez Kolman, Filip Harper i drugi.

Koncert se organizuje u saradnji NKC-a sa beogradskim festivalom Saxperience on Tour. Obavezno je poštovanje svih epidemioloških mera Kriznog štaba i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije. Ulaz je besplatan. 

Oleg Kirejev,Dragan Ćalina,ruskosrpski duo,džez koncert,nkc,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.