Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Pohod ka raju

Jovana Kovačević 1.12.2019. Komentari

1492: Conquest of Paradise (Osvajanje raja) album je grčkog kompozitora i izvođača Evangelosa Odiseasa Papatanasijua, poznatog kao Vangelis. Snimljen je za potrebe istoimenog filma iz 1992. godine.

Album cover / www.millionpiano.blogspot.com

Numere sa ovog albuma oslikavaju ključne trenutke radnje filma, koja pokazuje Kolumbovo otkrivanje novog kontinenta i svojim melodijama doprinose emocionalnoj obojednosti. Što se tiče same muzike, u Vangelisovom radu prepliću se džez, nju ejdž, pop i tradicionalna grčka muzika. Pored elektornske muzike, na ovom albumu mogu se čuti klavir i harfa, na kojima svira sam kompozitor. Od 12 numera sa ovog albuma, samo tri imaju reči. U pesmama Monastery of La Rabida i Deliverance hor peva latinske himne, dok je u naslovnoj numeri Conquest of Paradise korišćen pseudolatinski jezik. Iako komponovana za film, muzika sa ovog albuma delo je samo za sebe. Monastery of La Rábida, West Across the Ocean Sea i Twenty Eighth Parallel sadrže veoma nežne tonove i odlične su za opuštajuće trenutke, dok se Light and Shadow i Conquest of Paradise, koje su najpoznatije, odlikuju napetim melodijama. Ostale numere sa albuma su Opening, City of Isabel, Deliverance, Eternity, Hispañola, Moxica and the Hors i Pinta, Niña, Santa María.

Vangelis je poznat po komponovanju muzike za filmove, kao što su Vatrene kočije, Aleksandar i drugi, ali i za brojne nezavisne albume. Njegov muzički rad odlikuje neobičnost, koju je ispoljavao od malih nogu, kada je eksperimentisao svirajući klavir, među čije je žice stavljao različite predmete. Vangelisova muzika potpada pod džez, elektronsku, ambijentalnu i tradicionalnu grčku muziku. Sa karijerom koja traje skoro 60 godina, tokom koje je snimio više od 50 albuma, Vangelis se smatra jednom od najvažnijih ličnosti elektronske muzičke scene.

preporuka albuma,muzika,elekstronska muzika,Vangelis,Conquest of Paradise,zabava,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.