Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Nedelja visoke mode u Parizu ispisala modnu istoriju

Petra Stamenković 5.2.2023. Komentari

Nedelja visoke mode u Parizu ili „Haute Couture Week” održana je u periodu od 23. do 26. januara gde su prikazane modne revije za proleće/leto 2023. godine. Publika je mogla da uživa u kreacijama najvećih svetskih brendova kao što su: Schiaparelli, Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Giambattista Valli, Iris van Herpen, Chanel, Giorgo Armani Prive, Valentino, Viktor i Rolf. Sve revije su bile organizovane po tačno određenom planu, te je publika mogla da se prepusti i uživa u modnim komadima.

Foto: printscreen/Viktor & Rolf modna revija

Schiaparelli je imao tu čast da otvori dugo očekivanu nedelju visoke mode u Parizu. Daniel Rozberi je sve uspeo iznenaditi svojim nadrealističkim stilom, kombinovanjem mnoštva tekstura i silueta, kao i geometrijskih oblika, oštrih širokih ramena i haljina od pliša čije se boje prelivaju. Bilo je nekoliko komada sa ritaulnim prizvukom, napravljenih po ugledu na Danteovu Božanstvenu komediju. Dante pre odlaska u Pakao susreće tri zveri: lava, leoparda i vuka, te su upravo ove tri životinje poslužile kao inspiracija za stvaranje tri najautentičnije kreacije.

Giambattista Valli je svojom novom kolekcijom želeo prikazati Zlatno doba Beverli Hilsa, prikazujući komade naparvljene od tila sa puno volumena, gde uglavnom dominiraju pastelne boje, sa malo printova i ukrasa, a mogu se uočiti i monohromatski i kristalni trenuci.

Screenshot 20230206 184222 YouTube

Foto: printscreen

Iris van Herpen je umesto modne revije predstavila kratku prezentaciju u kojoj modeli rone u najdubljem bazenu Evrope. Njene kreaciju odišu vanvremenskim detaljima poput peraja sirena, koje se lagano kreću u vodi kao i na suvom; u haljinama koje izgledaju kao u 3D rezoluciji sa stopljenim šavovima i urezanim detaljima.

Kolekcija inspirisana klubovima i modom noćnog života krajem osmadesetih, pripada brendu Valentino. Na ovom reviji se mogu videti nove kreacije koje su kombinacija najboljih silueta iz prethodnih kolekcija, a mogu se naći i neki komadi sa šljokicama i haljine sa volanima, kao i duge haljine prepune izreza i šliceva i bodiji ukrašeni mašnama. Pored toga prisutne su i mini-haljine napravljene od konfeta i ogrtači sa optičkim printovima. Modna revija Viktora i Rolfa predstavlja performans visoke mode. Korseti haljine izmešteni su dalje od tela, neki od njih postavljeni su horizontalno, a bilo je haljina koje su izvrnute naopačke.

Izvori: vogue.com, hautecouture.fhcm

moda i stil,nedelja visoke mode,PARIZ,Schiaparelli,Giambattista Valli,Iris van Herpen,valentino,Viktor i Rolf,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.