Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Parfemi kao večni trag poznatog modnog dizajnera

Jasmina Radonjić 5.2.2023. Komentari

Španski biznismen i proslavljen modni dizajner Fransisko Rabaneda Kuervo, poznatiji kao Pako Raban, preminuo je 03. februara u 89-oj godini života. Javnosti je poznat po svojim smelim dizajnima zahvaljući kojima će biti upamćen kao legenda modnog sveta.

Foto: printscreen/Jutjub

Pako Raban je rođen u Pasajesu, ali je zbog rata u Španiji sa svojom porodicom život nastavio u Francuskoj. U Parizu je studirao arhitekturu, ali je još tokom studiranja počeo da crta modne skice. Svoje prve modne korake je napravio kreirajući nakit za Živanši, Dior i Balensijagu, ali se ubrzo osamostalio i postao poznat kao dizajner odeće pod imenom Frank Raban. Početak njegove karijere je obeležen kolekcijom odeće pod nazivom The Unwearable. Rabanovi dizajni su smatrani neverovatnom umetnošću jer ih je stvarao od neobičnih materijala koji su dodatno prikazali njegovu jedinstvenost.

Radio je i kao kostimograf u pozorištima i bioskopima, a kreirao je odeću za mnoga poznata lica iz sveta glume. Muškom modom je počeo da se bavi nešto kasnije, pa je svoju prvu mušku modnu liniju lansirao 1976. godine. Zlatni naprstak je dobio 1990. godine za najbolju haute couture kolekciju. Raban je 1995. imao svoju prvu retrospektivu u Musee de la Mode u Marseju, godinu dana nakon što je napravio komplet verziju metalne haljine za ženski časopis što ga je i dovelo do toga. Iz viskoke mode se povukao između 1999. i 2009. godine, ali je ostao u konfekcijskoj industriji. Slavu je stekao 1960. godine, a njegove kreacije od matela, papira i krzna nosile su poznate svetske ličnosti. Njegova poslednja kolekcija, koja je izašla skoro, bila je u duhu Pariza iz 1980. godine. 

Pored svojih modnih dizajna Raban je, takođe, imao i svoju liniju parfema koji su osvojili srca kupaca i doneli mu veliki uspeh, a jedan od najpoznatijih je 1 Million. Posebnu strast u njemu je budila ezoterija koja ga je vodila od detnjastva, a o kojoj govori u nekoliko od svojih osam knjiga, od kojih su tri prevedene na srpski jezik.

Izvori: elle.rs  

moda i stil,Pako Raban,dizajner,The Unwearable,kostimograf,PARFEMI,1 Million,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.