Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Katrin Denev kao simbol francuske mode

Ana Adamović 13.8.2022. Komentari

Katrin Denev je francuska glumica rođena u Parizu. Smatra se paradigmom galske lepote, međutim, pored toga predstavlja jednu od najznačajnijih glumica Holivuda koja i dalje stvara. Dala je svoj doprinos kako u francuskim, tako i u američkim filmovima poput: „Belle de jour (Lepotica dana)”, „Gospođice iz Rošfora”, „Parižanke”, „I Sotona vodi bal”, „Magareća koža”, „Poslednji metro” i u filmu „Odvratnost” Romana Polanskog. Njen izled postao je prepoznatljiv, kako na platnu, tako i van njega. 

Foto: privatna arhiva

U svet filma probila se mjuziklom Žaka DemijaŠerbuški kišobrani u kojem glumi mladu Ženevjev. U jednoj od scena, Ženevjev se oprašta od svog voljenog, a u tim trenucima Ketrin na sebi nosi klasični Barberi kaput, što će postati sinonim ovog mjuzikla, kao i njenog lika. U mjuziklu se, takođe, ističe njena frizura koju je glumica nosila i van ekrana, kao na primer na Kanskom filmskom festivalu, ali i na večerama i drugim svečanim događajima. U pitanju je bouffant frizura vezana crnom mašnom po čemu je Denev ostala prepoznatljiva i dan-danas, iako ju je ova frizura obeležila šezdesetih godina prošlog veka. Ovu frizuru je nosila i na jednoj filmskoj premijeri, kada je na sebi imala, takođe, prepoznatljiv krzneni kaput bele boje.

Da je oduvek odudarala od postavljenih obrazaca ponašanja i delanja, pokazuje činjenica da je Ketrin na svom venčanju nosila klasičnu crnu pencil haljinu. Venčavala se za Dejvida Bejlija, zahvaljujući kome je upoznala tada relativno poznatog francuskog dizajnera Iva Sen Lorana. Naime, od njega je naručila haljinu za svoj prvi susret sa kraljicom Engleske. Ta haljina predstavlja početak dugogodišnje saradnje i prijateljstva, te je Katrin Denev godinama bila Loranova muza. Jedna od poznatijih haljina koje je Iv Sen Loran kreirao za Denev jeste plava haljina sa kapuljačom, koju je ona nosila uz crne rukavice pozirajući za modni časopis Vogue.

51470643530 9b1981e584 o

Foto: www.flickr.com

U filmu Gospođice iz Rošfora, Denev i glumica Fransoaz Dorleak glume dve sestre koje sanjaju da odu u Pariz da bi plesale i komponovale muziku. One na filmu nose raznobojene šarolike haljine: haljine sa šljokicama u roze boji, kao i spavaćice ukrašenih marabuom. Ostala je kultna kombinacija belo-roze haljine uparene sa roze šeširom širokog oboda. U drami nadrealiste Luisa BunjuelaBelle de jour, Ketrin Denev glumi Severin, a za potrebe ovog filma angažovan je Iv Sen Loran koji je oblačio Denev. Prema Severininom liku, glumica u filmu nosi mračnu i skromnu garderobu, kao što je haljina sa kragnom od slonovače i kaput od vinila. Ipak, najistaknutija kombinacija jeste ona koju glumica nosi u filmu Manon 70. U pitanju je minimalistički groovy autfit od rebraste rolke i fanki plavih naočara.

Iako je svoj stil oblačenja i frizuru menjala, iz film u film, Katrin Denev bila je i ostala sinonim francuske mode i šika – dama od stila koja svoju otmenost i eleganciju ne gubi stareći. Obeležila je čitavu jednu epohu Holivuda, kao i francusku modu šezdesetih, zbog čega njen lik i delo nastoje da zauvek budu inspiracija.

Izvori: i-d.vice.comvogue.comthefamouspeople.com

moda i stil,catherine deneuve,katrin denev,belle de jour,Iv Sen Loran,iv sen loren,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.