Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Moda serije „Gossip girl” – izvor inspiracije za tinejdžere

Petra Stamenković 12.7.2022. Komentari

Kada se 2007. godine pojavila serija „Gossip girl”, kod nas poznatija pod nazivom „Tračara”, pored harizme kojom su plenili glavni likovi, sigurno je i to da je i njihov stil oblačenja izazivao ogromnu pažnju. Modni stilista serije Erik Daman, uveo je gledaoce u modni svet gde su glavne junakinje nosile „Šanel” haljine koje su se direktno sa modne piste preselile u život tinejdžerki. Serena Van der Vudsen i Bler Voldorf, čije uloge tumače glumice Blejk Lajvli i Lejton Mister, koje su tokom serije proživljavale ljubavne, prijateljske i porodične brodolome, postale su modni vodiči tinejdžerkama koje su pomno pratile svaku epizodu.

Foto: SDL redakcija

Vera Vang, Mark Džejkobs, Ralf Loren samo su neki od dizajnera čije su kreacije ove junakinje ponele. Pored toga što je Bler Voldorf proglašena kraljicom mode, pri samoj pomisli na nju, ljudima su u glavi rajfovi i trake za kosu, koji su upotpunjavali modne kombinacije ove junakinje. Crne čipkane i šarene hulakopke bile su još jedan modni detalj po kojem su Bler i njene odevne kombinacije postali legendarni. Među njima svakako se može izdvojiti crvena haljina od tila, koju je Bler ponela pri susretu sa Čakom u čuvenoj sceni na mostu. Kada je reč o Sereni, njena prepoznatljivost ogledala se u dugim nogama, koje je rado isticala, i dubokom raskošnom dekolteu. Upečatljiva je ostala njena siva čipkasta haljina, koja je na kolena bacila mnoge glavne muške likove iz serije. Iako su bile najbolje drugarice, modni ukus glavnih junakinja se bitno razlikovao. Koliko je Bler pridavala pažnju sofisticiranom izgledu toliko je Serena nosila ekstravagantne komade.  

Tokom snimanja šest sezona serije, imali smo priliku da vidimo mnoštvo preppy autfita, koji se temelje na upotpunjavanju školske uniforme različitim modnim dodacima, koje Bler stilizuje bez greške. Sa druge strane, prihvatajući činjenicu da su zabave i vanškolske aktivnosti centar tinejdžerskog sveta, tvorci serije nam pružaju nezaboravne provokativne, ali šik, otmene, pa i prefinjene kombinacije. Kroz epizode su takođe prikazana i luksuzna putovanja tinejdžera sa Menhetna, a s obzirom na to da je Pariz kolevka mode, čini se da su stilisti posebnu pažnju posvetili modnim kombinacijama snimanim na pariskim ulicama. Trѐs chic autfiti, kako su ih stilisti prozvali, bili su glavna tema u modnom svetu tokom snimanja scena u Parizu.

Pored IT girl glavnih junakinja, veliku pažnju privukli su i damski način oblačenja Lili Van der Vudsen, kao i kombinacije Dženi Hamfri, koja je na početku serije ostavljala utisak naslednice Bler. Do samog kraja serije menjala je način oblačenja, dok se nije pronašla u gotičkom stilu, gde je crna boja postala njen zaštitni znak. Kada je muška ekipa u pitanju, najveći utisak na publiku ostavlja kitnjast i nesvakidašnji stil mladog milijardera Čak Basa, koga ne možemo zamisliti bez svog prugastog šala po kome je bio prepoznatljiv tokom svog srednjoškolskog obrazovanja. Sa druge strane, jednostavnost vanvremenskih komada Nejta Arčibalda i boy next door stila Dena Hamfrija mnogo su realističniji izvori inspiracije. 

moda i stil,gossip girl,serija,odeća,preppy,Tračara,šik,PARIZ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.