Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kristobal Balensijaga – španski genije koji je oblikovao francusku modu

Milijana Jovanović 27.12.2021. Komentari

Često nazivan kraljem mode, Balensijaga je bio jedan od retkih dizajnera, koji ne samo da je kreirao dizajne, već je i krojio i šio haljine, koje su postajale pravo umetničko delo. Koko Šanel je govorila da je on jedini pravi dizajner, a Dior ga je opisao kao majstora među majstorima. I pored velike populanosti, Balensijaga je ostao prepoznatljiv kao dizajner koji na kraju revije nije izlazio da se pokloni publici, a tokom višedecenijske karijere, zabeležen je samo jedan interjvu koji je dao.

Foto: www.onjordanstore.com

Kristobal Balensijaga rođen je 1895. godine u Španiji. Kako priča kaže, on je svojim putem mode, krenuo već sa trinaest godina, zapanjivši Markizu komentarima o njenoj eleganciji. Shvativši koliko potencijala ima dečak koga je majka naučila šivenju, Markiza mu je dozvolila da napravi kopiju njene haljine i taj moment biće presudan za početak njegove karijere dizajnera. Već sa šesnaest godina, Kristobal otvara svoju prvu modnu radionicu u San Sebastianu, a potom i u Madridu. Izbijanje Španskog građanskog rata, nateraće ga da se 1937. godine preseli u Fransucku, tačnije u Pariz, gde otvara i svoju prvu modnu kuću pod nazivom Maison de Couture u Avenue George V.

Međutim, njegov pun potencijal otkriva se 1951. godine. Menjajući tradicionalnu siluetu ženske haljine, proširivši liniju ramena i uklonivši liniju struka, on izaziva pravu revoluciju u svetu mode. Tokom 1957. godine, objavljuje i revolucionarnu liniju odeće pod nazivom Empire, u kojoj predstavlja takozvani balon stil haljina, i odeću sa tri-četvrt rukavima. U njegovom pariškom salonu nije se moglo tek tako ušetati, te su mnoge znatiželjne dame, bile odbijene nakon stroge identifikacije na ulazu. Sve je to još više doprinelo njegovoj reputaciji, pa je nositi Balensijagu postalo pitanje prestiža.

f9147198c5883a08437ba4f3a46fb319 2Foto: www.onjordanstore.com

Nakon trideset godina slave u Parizu, Balensijaga je svoju modnu kuću zatvorio 1968. godine, a potom su se zatvorile i radnje u Baseloni i Madridu. Njegovo poslednje javno pojavljivanje bilo je na pogrebu Koko Šanel. Svoj odnos prema modi tokom radnog veka, Balensijaga je sumirao rečenicom - Modni kreator mora biti arhitekta kad je reč o dizajnu, vajar kad je reč o obliku, slikar kad radi sa bojama, muzičar za harmonije a pravi filozof da bi postigao odmerenost.

Izvori: hrv.culturell.comwannabemagazine.com

moda i stil,Brend,Kristobal Balensijaga,revija,modna kuća,dizajner,modni kreator,balon haljine,Empire,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.