Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Uniforma u funkciji stila

Anastasija Arvai 16.7.2019. Komentari

Čuveni kamo print, velika dugmad i kape različitih veličina samo su neki od detalja uniformisanog stila, koji je odavno prisutan u svetu mode. Čak i sama uniforma, koja služi identifikaciji određenih organizacija i grupa, godinama se modernizuje i usavršava.

Foto: www.edition.cnn.com

Nošenje uniforme predstavlja obavezu radnika određenih zanimanja, ali uniformisana moda nije rezervisana samo za usku grupu ljudi. Uniforme menjaju svoj oblik kroz vreme, ali zadržavaju kroj i prepoznatljive boje, a uz malo truda mogu postati zabavne i mogu se u potpunosti uklopiti u stil. Deo uniforme koji se ističe kao najpopularniji, a malo je poznato da dolazi još iz srednjeg veka, jeste košulja. U početku je bila vezana za crkvu, vojsku i zanatstvo, kroz 20. vek za kancelariju, a danas se košulja može videti gotovo na svakom koraku. 

Takođe, tunika je predstavljala odevni komad uniformisanog stila Antičke Grčke. U pitanju je široka bluza kratkih ili dugih rukava, koja seže do polovine butina. Kineska avio-kompanija Hainan Airlines redizajnirala je 2017. godine uniforme svojih zaposlenih. Muškarcima je obezbedila minimalistička odela sive boje, elegantnog dizajna i jednostavnog kroja, a ženama haljine inspirisane oblikom kimona i ukrašene tradicionalnim kineskim printom

unofrma1Foto: www.pinterest.com

Vojni elementi predstavljaju neizostavan deo urbanog stila i krase modne piste već godinama. Kamuflaž print prisutan je već dugo i u street style-u, a široke vojničke pantalone spuštenog struka nose se u kombinaciji sa velikim kačketom zelene ili crne boje. Dugački kaputi širokih ramena, ukrašeni metalnim dugmićima, maslinastozelene haljine, crne kožne čizme i bomber jakne detalji su bez kojih se ne može. 

Temperley AutumnWinter 2018Foto:www.thewalpole.co.uk

Uniforme mornaričkih organizacija uvele su u svet mode zlatne detalje u vidu dugmadi, bedževa i kićankica. Doprinele su popularizaciji teget, plave i bele boje u kombinaciji sa crvenom, kao i popularizaciji prugi. Još jedan odevni predmet uniformisanog stila koji danas predstavlja simbol elegancije svakako je kravata. Tu su i nezaobilazne školske uniforme, koje čine da se učenici osećaju povezano i jednako, a predstavljaju i oličenje prepoznatljivog stila koji se neguje vekovima. Prepoznatljive su po kariranim suknjama, belim košuljama i belim ili crnim dokolenicama, dok se u muškoj varijanti nose crne pantalone, kravate, bele košulje i džemperi sa odgovarajućim amblemima.

moda,stil,Uniforma,boje,kape,Dugmad,Kroj,print,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.