Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Unesite duh Afrike u svoj garderober

Anastasija Arvai 17.6.2019. Komentari

Osoba je osoba preko drugih osoba − drevna je afrička poslovica, koju možemo tumačiti na više načina. Jedan od njih je mogućnost da se dašak afričke mode prenese u garderober svake žene. Tigar, leopard ili tropski, floral print deo su afričkog šarma koji možemo pronaći u takozvanom uličnom stilu. Turbani u indigo plavim nijansama i gusto nanizane ogrlice omiljeni su detalj modnih blogerki širom sveta. 

Foto: www.plezirmagazin.net

Afrička moda svojim poreklom odvodi nas više hiljada godina unazad. Na ovom vrelom kontinentu čak i u okviru jedne države nalazi se više kultura, pa je i svet mode veoma šarolik. Najupečatljiviji su motivi sunca i lišća, šareni dezeni, perlice, ornamenti i prirodni, prozračni materijali. Drvene brojanice u svetlim bojama deo su aksesoara, a što se obuće tiče, najčešće se nose japanke sa sitnim perlicama. Geometrijski printovi na dugim haljinama u žutoj, narandžastoj ili crvenoj boji predstavljaju modni pečat afričkih devojaka i žena. Nomadska plemena sa zapada Afrike naglašavaju lice pigmentima jarkih boja, a kako bi se zaštitile od toplote, oblače široke pamučne haljineKikice ispletene u tradicionalnom afričkom stilu planetarno su popularne, a zastupljene su čak i na crvenom tepihu. 

women

Foto: www.nilexplorer.net

Ovaj stil idealan je za tople letnje dane, a ne iziskuje ni puno novca. Stare papuče i japanke mogu se ukrasiti drvenim detaljima i perlicama, makazama se mogu izrezati rese na starim haljinama, a najobičnija žuta majica može se oplemeniti perjem. Maksi haljine u obliku zvona i patchwork dezen vode poreklo iz Afrike, a tu je i dobro poznati dashiki print. Ni najpoznatije modne kuće nisu ostale ravnodušne na smeli afrički stil. Tako su Dsquared, MissoniMichael Kors i Žan Pol Gotje na svoje modne piste doneli rese, vatrene tonove i jednostavne krojeve.

U južnoafričkom selu Ndebele inspiraciju je pronašla i Ana Srdić. Ona je antroplog i dizajner, živi na četiri kontitenta i izrađuje unikatne komade nakita i garderobe, a njen rad zapazila je i Dona Karan, za koju je uradila kolekciju torbi. Takođe, Novosađanka Dragana Šikman i Ukrajinka Anastasija Akimova udružile su snage, spojile zajednička interesovanja i pokrenule modni brend Sista. Naziv brenda inspirisan je načinom na koji se žene u Africi jedna drugoj obraćaju.

Izvori: plezirmagazin.netnovosti.rs.

Afrika,moda,istorija,stil,leto,moda i stil,duh,kontinent,žene,devojke,japanke,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.