Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kako je Pariz postao epitet za visoku modu

Emilija Živković 10.6.2019. Komentari

Na modu današnjice veliki uticaj imaju svetski poznati dizajneri iz modnih prestonica poput Njujorka, Milana, Londona, ali grad u kome je visoka moda kakvu danas poznajemo počela da se razvija bio je i ostao Pariz.

www.pinterest.com

Još u 17. veku, za vreme vladavine Luja XIV Pariz je postao najveći i najbogatiji grad u Evropi. Luj je modu video kao potencijalno sredstvo da Francuska postane kulturno dominantna sila, pa je zahtevao da se aristokrate, koje su u to vreme dolazile u njegov dvor u Versaju, oblače po određenim kriterijumima. Do kraja 17. veka i Lujeve vladavine ljudi su masovno počeli da dolaze u Pariz radi izrade odeće, a često su od svojih krojača tražili da im skroje odela po ugledu na fotografije koje su kružile u novinama širom sveta.

Sam pojam visoka moda nastao je tek u 19. veku i vezivao se za modnu kuću Čarlsa Frederika Vorta. Termin je nastao od reči haute couture iza čijeg prevoda se krije značenje elegantni kroj. Vort je prvi proglasio Pariz za centar visoke mode, a od tada pa i danas na korišćenje ovog termina imaju pravo samo velike modne kuće. Do 20. veka, tekstilna industrija u Parizu, koja se širila i na ostatak Evrope, postala je jedna od najrazvijenijih industrijskih grana i ubrzo su poslovi u toj sferi postali najtraženiji u svetu. Razvitak visoke iliti pariške mode pratila su i obeležila mnoga lica iz ove branše. Najveća modna ikona tog doba i svakako žena koja je francusku modu dovela do vrhunca bila je Gabrijel Koko Šanel. Njene haljine predstavljale su pojam elegancije tog vremena. Iako je prvo počela sa dizajniranjem šešira, vrlo brzo je uvidela svoj talenat i počela da radi i na odeći. Koko Šanel jedna je od najzaslužnijih osoba za epitet svetske modne sile koji vekovima ponosno stoji pored ovog grada svetlosti i ljubavi. Pored nje, ne smemo izostaviti i dizajnere poput Rene Lakosta, Žan Pola Gotjea, Kristijana Diora i Iv Sen Lorena koji su takođe uticali na to da prva asocijacija na Pariz bude upravo visoka moda.

Izvori:  plezirmagazin.net, modanekadisad.wordpress.com 

moda,stil,PARIZ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.