Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

Kendi: Pablo Kenedi je suprotnost Kendiju

Jovan Živković 15.8.2022. Komentari

Muzičar i tekstopisac Milan Sisojević umetnik je sa mnogo imena. Kentvejt (Cantwait), Pablo Kenedi i Kendi pseudonimi su pod kojima se ovaj mladi Aleksinčanin predstavlja. Sinoć je na bini „Hip-Hop”, u okviru poslednje večeri „Nišvila”, svoj nastup imao Kendi, ali je identičan broj pesama otpevao i Pablo Kenedi. U razgovoru za „Studentski dnevni list” Kendi nam je otkrio šta je ono po čemu se razlikuju on i Kenedi, usput nas upoznavši sa svojim počecima, uzorima, kao i sa svojom muzikom.

Foto: Emilija Miliev

Hip-hop muzika deo je Nišvila od 2019. godine. Marčelo, Ajs Nigrutin, splitski sastav TBF samo su neka od poznatih imena rep scene koja su do sad nastupala na Nišvilu. Smoki Mardeljano i Kendi svakako su najpoznatiji izvođači sa ovogodišnjeg hip-hop programa. Kendiju je ovo prvi dolazak na Nišvil, iako mu je, kako nam je sam rekao, dugogodišnja želja bila da dođe ovde.

Ceo život želim da dođem na Nišvil, ali kako se ovaj festival održava leti, bio sam sprečen jer, ili sam na letovanju ili imam nastupe po Srbiji. Baš mi je drago što sam ovde. Evo sad smo slušali Džulija Marlija što mi je, takođe, bila želja. Bukvalno, kao Bob Marlija da slušam.

Njegov nastup pratila je mnogobrojna publika, koja je zajedno sa njim i njegovim kolegama iz Aristokrata pevala i skakala uz njihove dobro poznate hitove. Kendi inače važi za izvođača, koji je u stanju da vrlo lako i brzo menja stilove, čak i tokom samih pesama, čemu svedoče brojni komentari ispod njegovih numera na Jutjubu i ostalim platformama. Za svoju muziku kaže da je nastala kao posledica toga što voli da eksperimentiše u svemu što radi.

Volim da eksperimentišem, ne samo kao ličnost već bilo šta što radim. Nikad mi nije crno-belo, da sam u samo jednom fazonu, nego šaram, probam sve i svašta, u zavisnosti od toga šta me vozi. Želim da što više stvari probam u ovom životu, pa tako i u muzici. Takođe, kad ne pričaš o nekim stvarima sa ljudima jednostavno ti se nakupi svega i bum, nastane pesma. Verovatno me je horoskopski znak odredio (smeh). To što sam vaga utiče na to da želim da budem više ličnosti. Zato i postoji Pablo Kenedi, odnosno kontra Kendi u potpunosti.

Brojnost pseudonima još jedna je od poznatih karakteristika ovog repera. Na početku je bio Kentvejt, da bi ubrzo postao Kendi. Posle nekog vremena pojavio se i Pablo Kenedi kao, kako nam otkriva, suprotnost ovoj dvojici, tj. Kendiju koji je zamenio Kentvejta. Novih ličnosti, bar za sada, neće biti, a između toga ko je Milan od njih dvojice, Kendija ili Kenedija, kaže, nema dileme.

Kendi. Kendi je najviše Milan. Pablo Kenedi je figura koja je potpuni idiotizam. Kentvejta više nema, njega je zamenio Kendi. Do promene je došlo iz dva razloga. Prvi, zato što se teško nalazilo na Jutjubu i generalno na internetu, dok je drugi to što to kent (can’t) u imenu kao da me je kočilo. I bukvalno kad sam postao Kendi, kad sam već i ušao u Basiviti tad sam eksplodirao kao izvođač. Ubrzo nakon toga su se pojavile Arapske pare i sve se nekako promenilo od te promene imena.

Njegove pesme često su kritika pojedinih društvenih pojava i trendova. Tih kritika ima čak i u Pablu Kenediju, mada to nije želeo, a kao primer naveo je Oreole o pohotnim devojkama i Ljude telefone. I ovde je vaga u njemu igrala veliku ulogu, jer, kako uz osmeh kaže, vaga voli pravdu. Iako su prve asocijacije na Trep je mrtav i Piramide kritika repa, kako nam Kendi otkriva, predmet kritike su zapravo loši treperi. Za trep kaže da je zapravo dosta doprineo hip-hop muzici.

Trep je super žanr, pogotovu tada kad sam izbacio je bio više freš, dok se sada vrti sve isto. Istina da nam treba nešto novo, ali definitivno je trep doneo osveženje hip-hopu, instrumentalnoj i flouovima (flow-tok). Flouovi su prelepi. To je dosta tehnički zahtevno i drago mi je da je rep otišao u tom smeru. Ipak, sad nam treba nešto sa malo više emocija i storytelling-a, a mislim da će se to i vratiti uskoro.

 IMG 39c4f5fe85b54575d0a10e9774489efc V

Foto: Lana Stanisavljević

Muzikom je počeo da se bavi 2006. godine, a ono što ističe jeste to da još uvek pamti taj 4. avgust kada je prvi put ušao u studio i snimio nekoliko demoa, za koje sam priznaje da su bili loši. Njegova želja bila je da nadoknadi devedesete godine, za koje smatra da je u svetu obeležila rep muzika, a koja je kod nas izostala i pored jakih imena, zbog sankcija, inflacije i svega što se tada dešavalo u našoj zemlji. Smatra da je rep kod nas procvetao tek početkom ovog veka, kada su se pojavili Basiviti, Beogradski sindikat i mnogi drugi. Takođe, priznaje da je u početku svoje karijere osetio blagi strah, ali i otkriva zašto se opredelio baš za rep muziku.

Malo sam se plašio da pevam, iako sam celu osnovnu školu bio u horu i bavio, zapravo, pevanjem. Nekako me je bilo sramota da uđem u taj svet i pevam. Za rep sam se opredelio jer sam ga slušao negde od petog razreda, prepoznao u njemu i nekako bilo logično njime da se bavim. Smatram da je to muzika kroz koju najviše mogu da iskažem sebe i da je to je format gde najviše toga možeš da kažeš.

Kao uzore izdvaja američke repere koji su počinjali i stvarali tokom devedesetih godina prošlog veka. Tupak, Džej Zi, Blek Mun, pa čak i Eminem u jednom trenutku izvođači su na koje se ovaj mladi stvaralac ugledao. Osim njih, izdvaja i repere koji su došli nešto malo kasnije.

Neko najskorije ime bilo bi Ludakris zbog tog deliverija. Kasnije su došli Kendrik i Teh Najn. Tehnički, Kendrik je promenio celu igru u repu, mada ja sad ne mogu mnogo da ga slušam. Prestao je da se smeje, iako je i dalje inovativan i odličan Mc (em si) više mi toliko ne prija. Eto, izdvojio bih zato Teh Najna i Ludakrisa jer sam bio mlađi, kao i naravno sve repere 90-ih.

Milan Sisojević, koji stoji iza ovih umetničkih imena, rođen je u Aleksincu, 1989. godine. Mada se muzikom bavi 16 godina, paralelno sa tim je završio i studije i po zanimanju je strukovni dizajner enterijera. Sebe opisuje kao jednu ljubavnu osobu koja voli da putuje svetom. Primat u njegovom životu ima porodica.

Porodica i devojka su mi uvek na prvom mestu, pa tek onda posao koji mnogo volim da radim. U ovim okolnostima retko ko može da se bavi onim što voli i zato sam veoma zahvalan što mogu da se bavim stvarima koje volim, kao što su muzika i putovanja. Želeo bih da preporučim ljudima da teže ka tome da nađu ljubav i mir.

Kendijev (a i Kenedijev) nastup publika je imala prilike da sluša poslednjeg dana ovogodišnjeg Nišvila, čiji je glavni program trajao od 11. do 14. avgusta. O tome kako je izgledala atmosfera poslednje večeri ovog džez festivala, možete pročitati u našem izveštaju.

zabava i muzika,muzika,nishville,Nišvil,kendi,Pablo Kenedi,jazz,džez,festival,tvrđava,hip hop,rep,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.