Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

„Džambo Aguševi” orkestar uz orijentalni ples i trubače podigao publiku na noge na Nišvilu

Ana Adamović 14.8.2022. Komentari

Deveto veče „Nišvil džez festivala” proteklo je uz raznovrsni program na „Earth/Sky” bini kog su činili muzičari iz: Severne Makedonije, Egipta, Belgije, Poljske, Brazila i Bugarske, uprkos lošim vremenskim prilikama. Za to vreme, na obližnjim binama, kao što je bina „Hip-Hop”, vladao je i širio se drugačiji zvuk u kom su posetioci imali prilike da uživaju.

Foto: Ana Adamović

Na Sky pozornici veče je otvorio kvartet Milana Petrovića sa Sašom Popovskim, da bi palicu potom predali kvartetu Igor Willcox iz Brazila. Publiku je zatim muzičkom darovitošću očarao orkestar Nikola Kolodziejczyk. Oni su preneli malo drugačiji zvuk od prethodnih sastava, tako da je njihovo izvođenje uključivalo: saksofon, klarinet, čelo, violinu, klavir, bubnjeve, trombone, flautu, trubu i nežni vokal Gabi Rudavske. Nakon njih je na sceni Earth nastupao bugarski Montuno kog zovu veteranom u žanru etno muzike.

Na pozornici Hip-Hop sa zakašnjenjem nastupao je prvo Dj Marvel iz Zagreba, da bi se potom na binu popeo poznati beogradski reper Smoke Mardeljano i razgalio publiku pevajući pesme sa svog novog albuma. Ipak, svu pažnju je ukrao muzički sastav iz Severne Makedonije – orkestar Džambo Aguševi. Zvuk romske muzike, trube i bubnjeva doneo je Džambo Agušev sa svojim orkestrom svirajući neke od najvećih i najpoznatijih bisera romske muzike, kao i pesme sa balkanskog podneblja. U jednom trenutku, na sceni im se pridružila kraljica arapske muzike – Nataša Atlas. Ova belgijska pevačica narodne muzike svoje izvođenje otvorila je čuvenom obradom francuske šansone Fransoaz ArdiMon amie la rose. Spoj etnosa, francuske šansone, trubača i orijentalnog plesa doneo je ovaj spoj, na šta je publika reagovala pozitivnim ovacijama. U momentima u kojima bi Atlas sišla sa bine i reč prepustila momcima, Džambo Agušev i orkestar bi napravili još jaču i energičniju atmosferu. Dok su pevali i svirali pesmu Romale, romale, romale, neko iz publike je zapalio crvenu baklju, što je uz konstantno pevanje i igranje ljudi iz publike dokaz da je Džambo Aguševi orkestar dark horse cele večeri.

Čuo sam davno za Nišvil džez festival, ali nisam imao prilike da dolazim. Ove godine publika je bila odlična, atmosfera i energija su bile pozitivne. Uživali smo i mi, rekao je nakon nastupa za SDL Džambo Agušev.

džamboo

Džambo Aguševi orkestar; Foto: Ana Adamović

Kada se Nataša Atlas ponovo pojavila na sceni, odlučila je da publiku razveseli pesmama kojima je ona dala drugačiju i posebnu notu, kao što su: Đelem, đelem i Ederlezi. Pesmama je pridodala arapski prizvuk, a sve je upotpunila svojim plesanjem i jakim vokalnim modulacijama. Tokom trajanja pesme Ederlezi, prisutni su upalili blic svetlo na svojim mobilnim telefonima i korespondirali izvođačima čime je publika dokazala da je doživela te emotivne trenutke. Nakon završetka nastupa, publika je još par minuta aplaudirala u znak zahvalnosti ovom sastavu na odličnoj atmosferi koju su uspeli da naprave. Deveto, a ujedno i treće veče glavnog programa Nišvila zatvorio je bend Slide Ride uz emitovanje melodije bluza.

zabava i muzika,Nišvil,Nišvil džez festival,muzika,Džambo Agušev,Nataša Atlas,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.