Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

Prvo veče Nišvila obeležile predstave i performansi

Ana Dimitrijević 6.8.2022. Komentari

U prostorijama Oficirskog doma sinoć, 5. avgusta, svečano je otvoren „Nišvil džez festival”. Prvo veče ovogodišnjeg programa obeležile su predstave, muzika i film.

Foto: Lana Stanisavljević

Umetnička direktorka Maja Mitić otvorila je 27. po redu Nišvil džez festival. Izrazila je veliku čast i zadovoljstvo povodom ponovnog okupljanja na Nišvilu i otvaranja festivala uprkos postkovid krizi i ratu. 

Posvećujemo predstave zaustavljanju rata. Sve predstave su čežnja za utopijom – utopija je mesto koje ne postoji, ali hajde da ga napravimo; umetnost to može da uradi, navela je Mitić.

Nakon otvaranja festivala i izložbe Lidije Antonović – Izazov, scena, kadar, prikazan je dokumentarni film Sve(t) na leđima žene, čija je glavna tema, tema seksizma, predstavljena kroz razgovor sa glumicom Mirjanom Karanović. Šetnjom od Nišvilskog džez muzeja preko Tvrđavskog mosta do Amfiteatra na Nišavi, nastavljen je teatarski program, koji je obuhvatao predstave: Refleskija, Vatralj i Crnila remix MKC-a iz Skoplja.

Izvedeni su i performansi sa vatrom, koji su dodatno dočarali festivalsku atmosferu. Kod Beogradske kapije u Tvrđavi bio je odigran komad Pesak dua Emilije Radičeve i Karine-Velislavae Somnoeve iz Sofije. Ljubitelji muzičkog programa imali su priliku da ispred džez muzeja Museum stejdžu čuju izvedbe Soundchecka i grupe TNT. 

zabava i muzika,Nišvil,nišvil 2022,otvaranje nišvila,predstave,museum stejdž,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.