Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studentski život

Kako su studenti medicine „digli glas”?

Tamara Radovanović 8.3.2020. Video Komentari

Kako izgleda kada studenti medicine dignu glas i sruše predrasude o tome da su tokom studija ograničeni samo na stručnu literaturu i nastavne aktivnosti? Upravo je Dižem glas naziv kampanje u sklopu koje studenti Medicinskog fakulteta snimaju mini-seriju Vrlo mala bolnica sa ciljem da na inovativan način podignu nivo opšte svesti o problemima javnog zdravlja u Srbiji.

Foto: GLAS

Vrlo mala bolnica predstavlja rezultat glumačkih radionica Glumačke asocijacije studenata (GLAS), koja je osnovana prošle godine u okviru niškog ogranka Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA LC Niš). GLAS je osnovao student pete godine Medicinskog fakulteta i ovogodišnji lokalni koordinator za javno zdravlje u IFMSA, Marko Trajković, a studentima koji glume u mini-seriji radionice glume držali su Dušan Ščepihin, Petar Ščepihin i Nemanja Dimitrijević iz ekipe Scena u trenu.

Budžet od nula dinara?

Marko Trajković je za Studentski dnevni list rekao da je Dižem glas još uvek na nivou kampanje. Međutim, kako kaže, u planu je i pisanje projekta, uz podršku Instituta za javno zdravlje. Sredstva koja bi nam pisana forma eventualno donela ne bi išla u naše džepove, već bismo se trudili da podignemo kvalitet serije na viši nivo, da pre svega kupimo adekvatnu kameru i ozvučenje, s obzirom na to da trenutno snimamo mobilnim telefonom, navodi Marko i ističe značaj pomoći koju im pružaju glumci Scene u trenu, kako prilikom samog snimanja tako i prilikom montaže. Studenti glume volonterski, prostoriju za snimanje obezbedio je Medicinski fakultet, a scenarista je upravo Marko Trajković.

20200125 142124Snimanje mini-serije Vrlo mala bolnica; Foto: GLAS

Vrlo mala bolnica obraća se prvenstveno mladima

Teme za seriju članovi GLAS-a biraju međusobnim dogovorom, uz konsultacije sa Institutom za javno zdravlje. Neke od tema koje su do sada obrađene jesu štetnost konzumiranja cigareta, neodgovorna upotreba antibiotika, posledice stresa, karcinomi, značaj prevencije i drugo. Kako navodi Trajković, scenario je prilagođen mladima, pre svega učenicima osnovnih i srednjih škola, kod kojih se loše navike još uvek mogu iskoreniti.

Učesnici kampanje imaju u planu i da prođu kurs edukacije, kako bi dobili sertifikate edukatora i onda obilazili niške osnovne i srednje škole i prezentovali učenicima seriju. Tako bismo držali pažnju dece, jer kada bismo sa prezentacijom otišli u bilo koju školu, izgubio bi se svaki vid pažnje čim bismo počeli da prezentujemo, slušali bi nas nastavnik ili učitelj i možda najbolji đak, kaže Marko i dodaje da smatra da je kiks države to što u školama nema predmeta Zdravstveno vaspitanje, niti se u sklopu Građanskog vaspitanja obrađuju teme iz oblasti javnog zdravlja. 

Ne čekaj promenu koju želiš da vidiš, budi ta promena

Uprkos tome što su gluma i medicina naizgled nespojive oblasti, članovi GLAS-a u ovom slučaju nisu izašli iz okvira svoje buduće profesije i kroz Vrlo malu bolnicu bave se temama koje obrađuju i na fakultetu, ali na sasvim drugačiji način. Priželjkuju osnivanje neke vrste kulturne Medicinijade, poput Medicinijade kao sportskog nadmetanja. Mnogo je važno da mladi budu aktivni i da se bore, a ovo je način na koji se mi borimo za sebe i za ovo društvo. Budi promena koju želiš da vidiš u svom okruženju, nemoj da čekaš promenu, kaže Marko i navodi da je ponosan na to što sa kolegama razbija predrasude o tome da su studenti medicine šturi u vannastavnim aktivnostima.

U jednoj epizodi pojavljuje se mladić koji radi kao konobar, iako je završio Medicinski fakultet. Marko kaže da bi voleo da nakon studija ostane u Srbiji i tu radi kao lekar, ali da je spreman da ode iz zemlje ukoliko u njoj ne bude mogao da radi posao za koji se školovao, jer ne želi da, kako kaže, ponižava svoj trud i godine školovanja. 

20200125 123139Snimanje mini-serije Vrlo mala bolnica; Foto: GLAS

Kreativna strana (ne) mora da trpi tokom studiranja medicine

Studentkinja treće godine Medicinskog fakulteta Jelena Jankucić pohađala je glumačku sekciju u srednjoj školi i osvajala sa svojom grupom prvo mesto u glumi na regionalnoj Domijadi, a dve godine zaredom išla je i na republičku Domijadu, gde je sa grupom osvajala drugo, odnosno treće mesto. Ovde na fakultetu sam od knjiga zaboravila da uopšte postoje druge stvari sem medicine, ali sada smo se malo pokrenuli i uživamo u druženju na snimanjima i van njih, a osećaj je sjajan jer znamo da radimo nešto kreativno i korisno, kaže ona. Prioritet im je, dodaje, fakultet, dok Vrlo malu bolnicu doživljavaju kao kreativno ispunjavanje slobodnog vremena. Nakon epizode u kojoj ukazujemo na štetnost duvanskog dima javilo mi se dvoje-troje ljudi i reklo da smo im pomogli da preseku i definitivno ostave cigarete, s obzirom na to da su se već neko vreme kolebali oko toga. Takvi komentari nam mnogo znače, zaključuje Jelena.

Šta dalje?

Do sada je snimljeno i objavljeno pet epizoda Vrlo male bolnice, a najavljeno je još pet. Zatim će biti napravljena mala pauza, a nakon toga GLAS planira organizovanje pozorišne predstave na temu mentalnog zdravlja. Prijem novih članova održavaće se na godinu dana, a u planu je i objavljivanje intervjua sa lekarima, u vidu posebnih videa, na istom kanalu na Jutjubu na kome izlazi mini-serija.

Poslednju epizodu Vrlo male bolnice možete pogledati u videu.

studenti,studentski zivot,dižem glas,Medicinski fakultet u Nišu,fakulteti,IFMSA,NiPSA,vrlo mala bolnica,Glas,serija,članak,Niš,

Video prilog

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.