Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studentski život

CroID okupio studente novinarstva iz regiona

Tamara Radovanović 18.3.2019. Komentari

Prof. dr Ivana Stojanović Prelević sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu, kao i studentkinje treće godine novinarstva Ljubica Slavković i Tamara Radovanović, učestvovale su u radionici CroID: The News and Me na Fakultetu političkih nauka (FPZG) u Zagrebu. U radionici su učestvovali i studenti iz drugih zemalja u regionu.

Foto: privatna arhiva

U okviru druge nedelje CroID-a, FPZG ugostio je i studente novinarstva iz Slovenije − Maju Pavlin i Mateja Simiča, kao i Fjoraljbu Sinoruku i Sidorelu Janču iz Albanije. Gostujući studenti na Fakultetu su proveli četiri dana − od 11. do 15. marta, a predavači su bili profesori sa Faklulteta za novinarstvo i masovne komunikacije Univerziteta u Arizoni PhD Bil Silkok i Džejkob Nelson. Oni su držali učesnicima predavanja o aktivnoj i angažovanoj publici, lažnim vestima, vizuelnom pričanju priča i društvenim mrežama. Govorili su i o načinima kreiranja relevantnih i kvalitetnih medijskih sadržaja, kao i o tome šta publika zapravo želi da čita, gleda i sluša u medijima. Kroz primere divljih požara u Kaliforniji i pamflete o relevantnim političkim događajima u Čikagu, studenti su imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u oblasti novinarske interakcije sa publikom.

Studenti iz Slovenije, Albanije i Srbije usaglasili su se u vezi sa tim da novinarstvo kao profesija nema dovoljno dobru poziciju u ovim državama, kao i sa tim da je, naročito u Albaniji i Srbiji, tabloidizacija medija u ekspanziji. Oni su saglasni i sa tim da je uloga studentskih medija veoma značajna. Zajedno sa Nelsonom, razgovarali su o najnovijim primerima neprofesionalizma u novinarstvu u ovim zemljama, ali i davali ideje za poboljšanje takve situacije.

zagrebbb

Dr Bil Silkok; Foto: www.fpzg.unizg.hr

Osim predavanja, učesnici su imali i praktične vežbe mobilnog novinarstva. Upoznali su se sa radom svih studentskih medija Fakulteta − Televizije Student, Radija Student i studentskog lista Global. Održane su i vežbe u televizijskom studiju sa dr Silkokom, kao i snimanje kratkih priloga o medijima Fakulteta. Ovaj deo radionice vodio je stručnjak za mobilno novinarstvo i multimedijsko izveštavanje Renata Šimić. Projekcije tih priloga, kao i magazina koji su pripremili studenti iz Hrvatske, održane su 15. marta na završnoj ceremoniji CroID-a, kojoj su prisustvovale i službenice za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Vilita Bel i Anja Picelj Kosak, dekan FPZG-a prof. dr Zoran Kurelić, kao i mnogi profesori sa Fakulteta. 

studentski zivot,studenti,croid,region,novinarstvo,fake news,bil silkok,džejkob nelson,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.