Studenti svih nivoa studija na državnim i privatnim fakultetima, kao i oni u visokim školama i na akademijama (na budžetu ili samofinansiranju), mogu da se prijave za korišćenje nove besplatne studentske kartice. Ona će biti platna, identifikaciona i omogućavaće mnogobrojne popuste, kažu iz SKONUS-a. Njena primena počeće od 1. decembra, a dodaju da je njen značaj između ostalog olakšana procedura, kao i jednaka šansa za studente. 

Na portalu Uprave za trezor studenti mogu da se prijave. Pravo na karticu ima oko 240.000 studenata, kažu iz Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS). Potrebno je da studenti tokom prijave unesu JMBG, odaberu fakultet, unesu broj mobilnog telefona i odaberu ekspozituru Banke Poštanska Štedionica u kojoj žele da preuzmu karticu. 

Nova studentska kartica će imati nekoliko svrha. Služiće kao identifikaciono sredstvo studenata (svako će imati svoj broj). Oni će pomoću nje moći da dokažu svoj status, što im, kako predsednik skupštine SKONUS-a, Đorđe Petrović, kaže, može olakšati mnogobrojne procese. Navodi da će kartica biti i platna, a studentima će biti otvoren tekući račun čije se održavanje neće naplaćivati. Zahvaljujući tome, karticu će moći da koriste za kredite, stipendije, ali i u privatne svrhe, pojašnjava on. 

Kao treću prednost nove kartice ističe to što će studenti moći da ostvaruju popuste. Kaže da će to postati sada realna, a ne apstraktna kategorija, jer su do sada studenti tek na pojedinim mestima mogli da ostvare popust i to ne u jednakom iznosu.

Istina je da su studenti i do sada imali popuste, recimo na indeks, no ovom karticom će se broj partnera za ostvarivanje popusta znatno uvećati, a studenti iz svih krajeva zemlje će moći da na jednak način pristupe ostvarivanju popusta kod istih partnera, kaže Petrović.

Dodaje da kartice imaju mogućnost da postanu i e-indeks jednog dana. Inače, SKONUS je svoju ideju o studentskim karticama iskazao na Dijalogu mladih lidera, koji je organizovan na jesen prošle godine, a na kome su prisustvovali ministri iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva finansija. Nakon toga su ministarstva prihvatila ideju i pomogla u njenoj realizaciji.

O autoru