Sajam poslova i stručnih praksi „Job Fair” studentske organizacije „BEST održan je 16. put 4. i 5. marta na Elektronskom fakultetu, a omogućio je studentima svih fakulteta da dođu i istraže mogućnosti usavršavanja putem stručnih praksi, kao i opcije za zapošljavanje nakon završetka studija. Sajam pruža mladima priliku da ostvare kontakte sa velikim kompanijama, među kojima su se našle „Microsoft“, „Diffine“, „Avisto“, „Bizlink“ i druge, kao i da saznaju nešto više o njima i njihovom načinu rada.

Job Fair je sajam gde studenti organizacije BEST pomažu studentima da započnu svoj put ka izgradnji uspešne karijere. Razne kompanije pružile su podršku sajmu upravo svojim prisustvom i studentima omogućili da im postave pitanja o praksama i zaposlenju, ali i dali su im priliku da ostave svoj CV i ostanu u kontaktu sa perspektivnim kompanijama.

Ispred organizacije, Lana Tasić ističe da je zadovoljna ovogodišnjim sajmom, kao i brojem posetilaca. 

 Deluje mi kao da su posetioci ove godine više zainteresovani za same kompanije i pronalazak posla ili prakse, što ovaj sajam izdvaja od prethodnih. Predstavnici kompanija i medija su veoma zadovoljni i jedino što smo čuli do sada su pohvale. Izuzetna mi je čast što sam radila na ovom projektu i sigurna sam da će veliki broj mladih zaista pronaći posao nakon ovog sajma, sudeći po broju poslatih CV-jeva i onome što sam čula od samih posetilaca. Iskreno mi već nedostaje organizacija ovog događaja i jedva čekam sledeći Job Fair da prođem sve ovo iznova, rekla je ona. 

Programi stručne prakse koje nude kompanije su uglavnom tromesečni ili šestomesečni i daju priliku za zaposlenje nakon završetka. Oni pružaju šansu da svojim radom studenti doprinesu realnim projektima pod nadzorom iskusnijih mentora. Takođe, prakse omogućavaju mladima da steknu i šira znanja iz odabrane oblasti, što daje veću šansu za kasnije zaposlenje.

Nakon prakse, ukoliko feedback bude dobar, težimo ka zaposlenju. Tokom prakse mentori rade sa studentima sve vreme, ali su tu i ostale kolege koje su voljne da pomognu, a kasnije, kada se i mlađe kolege zaposle, rade u timovima sa kolegama koji su iskusniji i mogu očekivati svu pomoć koja im je potrebna, rekao je predstavnik kompanije Avisto.

Na sajmu se nalazio i štand Infostud-a, centra za zapošljavanje i razvoj karijere, koji su tu kako bi dodatno pomogli mladim ljudim oko snalaženja pri pronalaženju i zanimanja i fakulteta, kao i prvog posla, i olakšali im celokupni proces.

Trenutno je i dalje vreme IT-ja, tako da dosta studenata to i traži, ali takođe dosta njih i ne zna šta želi da radi, te smo pokrili i to sekcijama gde mogu pronaći nešto više o zanimanjima koja je moguće raditi, rekao je predstavnik Infostuda. 

Posećenost sajma je bila velika, ali dosta studenata nije bilo tu kako bi ostavili svoj CV, već kako bi upoznali kompanije, što im olakšava donošenje informisanih odluka o svojoj budućoj karijeri.

Sajam je ispunio moja očekivanja, upoznao sam se sa načinom zapošljavanja i procesom selekcije kompanija koje su me zainteresovale i drago mi je što je svake godine na sajmu sve više i više kompanija, kao i studenata, rekao je jedan od posetilaca.

Sajam poslova i stručnih praksi daje mladima šansu da kroz razgovor zavire u svet svoje buduće struke koji ih čeka kroz koju godinu, da se pripreme i kasnije uđu u zdravu radnu sredinu sa pravim načinom razmišljanja. Tu je da im pokaže da je u redu grešiti i da treba vremena da se razmotre opcije kako bi se pronašlo mesto u kojem se pronalaze. Ovaj sajam je platforma za razmenu znanja, iskustava i ideja, kao i za pronalaženje podrške u profesionalnom razvoju studenata.

 

Više informacija o održanom Job Fairu možete pronaći i na našem profilu na društvenoj mreži Instagram. 

O autoru