Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Organizacije

Tim „Iustitia” pobednik regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja

Magdalena Kostić 23.5.2022. Komentari

Regionalno takmičenje u simulaciji suđenja na temu ljudskih prava „Moot Court Competition”, održano je 21. i 22. maja u zgradi Apelacionog suda. Ovo je 16. po redu takmičenje koje je ove godine okupilo studente Pravnih fakulteta iz sedam zemalja, kao i predstavnike pravosuđa iz regiona. Takmičilo se devet timova, a pobedu je odneo tim „Iustitia” iz Niša.

Foto: Magdalena Kostić

Srbija je domaćin takmičenja po treći put. Nakon Beograda i Subotice, ove godine je došao red na Niš. Švedska međunarodna organizacija Civil Rights Defenders je bila podrška takmičenju, a učestvovale su: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija. Tema suđenja na kojoj su timovi radili, odnosila se na prava LGBTI+ zajednice u imaginarnoj zemlji Freelandia. Kao i svake godine, učesnici su dobili jedinstvenu priliku da uvežbaju svoje kompetencije u zakonima o ljudskim pravima i predstave slučaj u stvarnom sudskom okruženju. U finalu su se susreli timovi Lustiniana Prima Skopje i Iustitia iz Niša, koji je i pobedio.

Svrha  takmičenja je doprinos vannastavnom obrazovanju studenata 3. i 4. godine 12 pravnih fakulteta iz sedam država iz oblasti regiona. Evropske konvencije o ljudskim pravima i prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kroz praktičan metod u kojem studenti vrše procesne uloge dveju stranaka u postupku pred Evropskim sudom, aplikanta na jednoj strani ili podnosioca predstavke, odnosno tužene države, na drugoj strani. U svojstvu članova visokog stručnog veća, stručnog žirija, na takmičenju nalaze se aktuelne ili biivše sudije samog Evropskog suda za ljudska prava, pojašnjava koordinator projekta Milan Bajić.

Bajić, takođe ističe da je ovo takmičenje u okviru twining (blizanac) projekta sa još jednim takmičenjem u pet država članica Nordijske unije: Švedske, Finske, Danske, Norveške i Islanda. Pobednici će kroz dvodnevni studijski boravak u novembru posetiti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Tamo će sa kolegama pobednicima Nordijske regionalne edicije takmičenja (koje će biti održano sredinom juna) odigrati interregionalni Finalni dvomeč u maloj sudnici Evropskog suda za ljudska prava.

organizacije,takmicenje,simulacija suđenja,pravni fakultet,apelacioni sud,ljudska prava,moot court competition,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.