Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Organizacije

Priprema za studiranje u inostranstvu je proces, a sa planiranjem je najbolje krenuti godinu dana unapred

Maša Stojiljković 20.5.2022. Komentari

Prezentacija kompanije „Via Academica” održana je u četvrtak 19. maja u hotelu New City. Svi prisutni imali su priliku da se informišu o studijama u inostranstvu, ali i svemu što im je neophodno za aplikaciju na neki inostrani univerzitet.

Foto: Emilija Miliev

Via Academica predstavlja kompaniju koja je specijalizovana za studiranje u inostranstvu i akademsku karijernu orijentaciju. Kompanija je usmerena na pomoć studentima pri pronalaženju odgovarajućih programa na stranim univerzitetima i apliciranju za studije i stipendije širom sveta. Bave se i razmenama srednjoškolaca u trajanju od godinu dana u nekoj od škola u Evropi ili Sjedinjenim Američkim Državama. O tome koji programi su najtraženiji među našim srednjošolcima i studentima, govorila je Jelena Bašević koja je održala prezenataciju.

Na prvom mestu su svi programi u vezi sa biznisom i ekonomijom, menadžmentom, to je poslednjih godina na prvom mestu. Psihologija je na drugom mestu, na trećem sve u vezi sa IT industrijom kako za osnovne tako i za master studije, rekla je Bašević

Prisutni srednjoškolci i studenti dobili su informacije o svemu što je potrebno za studije u inostranstvu, ali i informacije o tome kada treba krenuti sa razmišljanjem i koji su to prvi koraci kada se odlučite na takav korak. Bašević je sa prisutnima podelila i svoje iskustvo studiranja u Madridu, gde je završila master studije.

Ja i posle deset godina od mog mastera u Madridu kažem da je to bio jedan od najznačajnijih perioda u mom životu. Kada sam upoznala toliko ljudi iz raznih delova sveta, usavršila španski jezik, upoznala bolje sebe i svoje neke sposobnosti. Postala sam hrabrija za nove izazove. Momenat kada shvataš da možeš više nego zamišljaš, više nego što su ti govorili i više nego što sami sebe ograničavamo je jako koristan i onda se šire kapaciteti, objasnila je Bašević.

Osim svih saveta vezano za samo studiranje, zainteresovani su dobili savet da je najbolje javiti se u septembru ili oktobru, dok se mejlom mogu javiti uvek kako bi se informisali. Ona je poručila prisutnima da je period informisanja, donošenja odluke, traženja odgovarajućeg programa, smeštaja i viziranja, može da potraje nekoliko meseci, stoga je idealno da godinu dana unapred krenu sa tim. 

 

 

organizacije,studenti,via academica,prezentacija,studije u inostranstvu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.