Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Organizacije

Kako se pripremiti za razgovor za posao u IT kompaniji?

Nevena Ivanović 2.3.2020. Komentari

Tribina pod nazivom Razgovor za posao − pripreme i saveti održana je 2. marta na Elektronskom fakultetu, u okviru Job Fair-a. Govorilo se o pripremi za intervju, pisanju biografije, primerima dobrih pitanja, kao i o drugim temama. Na tribini su učestovali predstavnici kompanija ApexSQL, Nutanix/Frame, Aptiv i Coming Computer Engineering.

Foto: Sonja Stefanović

Učesnici tribine govorili su o tome na koji način se pripremiti za razgovor sa poslodavcem. Oni su naveli da je osnovna osobina koju žele da vide kod kandidata normalnost, naročito kada je u pitanju softversko inženjerstvo, ali i zainteresovanost i odgovornost. Kod kandidata koji nemaju radno iskustvo, kako navode učesnici tribine, veoma je bitno da se pokažu spremnost, rad i motivacija za učenje. Osim toga, kandidati bi trebalo da postave pitanja u vezi sa samom pozicijom i zaduženjima u kompaniji. 

Ranije obavljani poslovi koji su u vezi sa određenom strukom, volonterski rad i članstvo u organizacijama neke su od stavki kojima kandidati mogu popuniti svoju biografiju. Na tribini je naglašeno i to da poslodavci umeju da cene učešće na konferencijama, seminarima i treninzima, kao i projekte na fakultetu

IMG 20200302 144628 2

Tribina Razgovor za posao − pripreme i saveti; Foto: Sonja Stefanović

Posetioci tribine mogli su čuti i na koji način se pravilno obući za odlazak na razgovor za posao. Kako kažu predstavnici kompanija, pristojno odevanje je neophodno. Treba se informisati o kodeksu oblačenja kompanije za koju kandidat konkuriše. Opšte preporuke istaknute na tribini su urednost i briga o higijeni, kao i neodstupanje od ličnog stila, ali sa zadržavanjem određene formalnosti. Kada je u pitanju pisanje biografije, treba pokazati odgovornost, tačnije treba stajati iza svake napisane reči. Konciznost, sažetost, poštovanje osnovnih gramatičkih pravila i ispravni lični podaci neophodni su za dobar CV. 

DSC 0085

Goran Bogdanović iz kompanije ApexSQL u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Predstavnik kompanije ApexSQL Goran Bogdanović rekao je za Studentski dnevni list da je prikupljanje informacija o kompaniji putem interneta veoma važno, jer se na taj način stiče utisak da su kandidati zainteresovani. Otvoreno pričamo svima da tražimo ljude koji imaju dobre soft skilove, a pod time podrazumevamo spremnost za rad i učenje i usavršavanje. Mi smo tu da pomognemo, ali kandidat treba da se uklopi i dođe do cilja. Takođe, savetujemo ljudima da pristupe razgovoru sa što manje straha, kazao je Bogdanović. 

Job Fair,tribina,Razgovor za posao,Pripreme i saveti,kompanije,studenti,studentski zivot,Niš,organizacije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.