Na Filozofskom fakultetu je juče obeležen Dan otvorenih vrata. Kao i svake godine, pružena je mogućnost novoj generaciji studenata da dobiju najosnovnije informacije o samom fakultetu, kao i o svakom pojedinačnom departmanu za koji su zainteresovani. Pored đaka niških srednjih škola, ovaj dan okupio je i srednjoškolce iz ostalih gradova. 

Budući studenti su imali priliku da dobiju informacije na štandovima u holu fakulteta, a na kojima su ih dočekivali profesori i studenti. Ovaj dan je prema rečima portparolke fakulteta Tamare Tasić dosta značajan za srednjoškolce.  

Mogu da vide koji ih sve predmeti očekuju, da se upoznaju sa profesorima i saradnicima, da vide kako će neki predmeti da izgledaju kao i kako će studije izgledati. Došli su srednjoškolci iz istočne i južne Srbije, tako da je velika zainteresovanost. Ovde, takođe, studenti mogu da saznaju sve o prijemnom ispitu, o pripremnoj nastavi koja je besplatna što je jedna od značajnih stvari, o listi želja ako nisu uspeli da se upišu na određeni željeni smer, pojasnila je ona.

Takođe, skrenula je pažnju da je cilj Filozofskog fakulteta da studenti od profesora nauče što više i postanu najbolji u svojoj profesiji. 

Foto_Nikoleta

Foto: SDL redakcija/ Nikoleta Stanojević

Najbrojniji smerovi na osnovnim studijama Filozofskog fakulteta već godinama jesu na Anglistici i Psihologiji. Sa Departmana za Psihologiju kažu da je zainteresovanost ostala na već dobro poznatom nivou.

Mislim da je zainteresovanost baš veća zbog toga što, za razliku od prethodnih godina, sada ima više poslovnih prilika kao na primer klinička, socijalna, HR. Mnogo više privlači nove studente u poređenu sa proteklim godina. Zainteresovanost je uvek velika, pretpostavljamo da će tako biti i ove godine, rekli su sa Psihologije.

Srednjoškolci koji su bili u poseti kazali su da im je ovaj dan pomogao dosta i da im je drago što su imali priliku da se upoznaju sa svim što ih očekuje na fakultetu. 

Znači nam, jer smo mi konkretno zainteresovani za Novinarstvo, pa su nam rekli da imamo i studio, pokazali su nam kako izgleda, a što nam je izuzetno važno zbog prakse. Generalno smo i preko sajta dosta saznali i pre nego što smo došli, a i sada na štandovima, rekli su.

Inače, Filozofski fakultet je u 2023. godini imao ukupno 640 otvorenih mesta za upis, od čega 370 budžetskih i 210 samofinansirajućih.

O autoru