Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Filozofski fakultet predstavlja jedan od nosećih stubova Univerziteta

Magdalena Kostić 25.10.2022. Foto Komentari

Godišnjica postojanja i rada Filozofskog fakulteta obeležena je svečanom ceremonijom u utorak 25. oktobra u amfiteatru. Ove godine fakultet je proslavio 51. rođendan uz prisustvo velikog broja zaposlenih, studenata i saradnika. 

Foto: Andrijana Popović

Obrativši se prisutnima, dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Natalija Jovanović je poželela dobrodošlicu. Kako kaže za nju je privilegija biti na čelu fakulteta koji više od 50 godina postavlja standarde i teži da uvek bude korak ispred svih. Tako je bilo u prošlosti kada su se iznedrila tri nova fakulteta, a tako je i danas. 

Stvarajući nove studijske programe narasli smo toliko da ponovo imamo resurse za još nekoliko fakulteta. Filozofski fakultet je Univerzitet u malom, sa 34 programa iz nekoliko oblasti na svim nivoima studija. Nismo tu stali već smo spremili još dva nova studijska programa. Tokom novembra uručićemo indekse prvoj generaciji studenata na novom studijskom programu Master akademskih studija prevođenja. Ponosna sam na to što smo uradili u dobrim, ali ujedno i najtežim trenucima. Održali smo korak i uspešno prebrodili sve prepreke. Tim povodom upućujem pohvale našim zaposlenima i našim studentima što su na izazove odgovorili na najbolji mogući način i što su dali svoj doprinos da fakultet uspešno funkcioniše. To je omogućilo da pored velikog demografskog pada budemo lideri po broju prijavljenih kandidata na Univerzitetu, ali i na samom vrhu u regionu. Strateško opredeljenje fakulteta je da u što većoj meri odgovori savremenim izazovima u sferi obrazovanja u oblasti rada i da održi poziciju jedne od vodećih obrazovnih i naučnih institucija u regionu. Razvijanjem saradnje sa školama, visokoškolskim i drugim institucijama i kompanijama u regionu, ali i na međunarodnom nivou, na putu smo sigurne budućnosti fakulteta, istakla je dekanica. 

Obraćanje dekanice Filozofskog fakulteta; Foto: Andrijana Popović 

Rektor Univerziteta prof. dr Dragan Antić podsetio je da je u prethodnoj akademskoj godini Filozofski fakultet redovnim i posebnim programskim aktivnostima uspešno obeležio pola veka postojanja i rada na visokom akademskom nivou doprinoseći celokupnom razvoju Univerziteta.

Načinom na koji ostvaruje svoju delatnost, Filozofski fakultet predstavlja jedan od nosećih stubova Univerziteta. Smatra se da se nakon pedesete godine života ulazi u period pune zrelosti, najveće životne radne produktivnosti. Filozofski fakultet je poput studenta koji ubrzano studira, postižući za to vreme vrhunske rezultate, a ne odričući se svojih brojnih i raznovrsnih životnih interesovanja. Našem Univerzitetu imponuje što u svom sastavu ima jedan ovakav fakultet sa ostvarenom misijom jednog Univerziteta, ali i sa ambicijom da se i dalje razvija i pokriva sve intelektualne sfere društva doprinoseći razvoju ne samo naučne misli već i društvene svesti o pravim vrednostima zasnovanim na vrhunskom znanju i predanom i posvećenom radu. Navikli smo da sve ono što nosi progres društvenog razvoja i oslikava perspektivu društvenog razvoja u celini ima klicu ideje na Filozofskon fakultetu, kazao je rektor.

Obraćanje rektora Univerziteta; Foto: Andrijana Popović

Povelja Filozofskog fakulteta koja se dodeljuje za značajan doprinos razvoju fakulteta i naučnog podmlatka uručena je prvom prof. emeritusu Filozofskog fakulteta dr Ljubiši Mitroviću. Nakon njega, zahvalnica za doprinos rada Fakulteta i pomoć pri realizaciji aktivnosti uručena je predsedniku Saveza studenata Filozofskog fakulteta Stefanu Nikoliću. Takođe dodeljene su i povelje svim diplomiranim studentima osnovnih studija koji su stekli najviši prosek tokom studija. 

Svečanost je upotpunjem horskim izvođenjem kao i solo nastupom učenice gimnazije Svetozar Marković Ljubice Buljičak, koju je na klaviru pratila Isidora Jovanović. 

fakulteti,Filozofski fakultet,svečanost,51 godišnjica fakulteta,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.