Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Bogatstvo se ne meri materijalnim dobrima, već iskustvima potkovanim različitostima

Magdalena Kostić 21.6.2022. Komentari

Na Filozofskom fakultetu je u ponedeljak, 20. juna obeležen Svetski dan izbeglica. Događaj je održan u okviru saradnje grupe za decu i mlade „Indigo”, UNHCR-a i Filozofskog fakulteta. Ovo je bio povod da studenti promovišu svoje aktivnosti, koje su se ticale njihovog rada sa decom izbeglica i decom iz marginalnih grupa. 

Foto: Andrijana Milenković

Okupljanje studenata, profesora, predstavnika UNHCR-a, UNICEF-a i Indigo organizacije je imalo više namera. Glavni motiv je obeležavanje Svetskog dana izbeglica, koji je generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 2000. godine. Pored toga, cilj je bio upoznati prusutne sa dva momka, koji su izbegli iz Avganistana, saznati nešto o problemima sa kojima se susreću izbeglice i marginalne grupe, ali i videti kako su se  studenti posvetili ovim temama kroz volontiranje. Dobrodošlicu je prisutnima uputila izvršna direktorka grupe za decu i mlade Indigo Tamara Simonović. Ukazala je na to da svake godine raste broj ljudi, koji su prinuđeni da napuste domove zbog rata, a upravo je Svetski dan izbeglica prilika da tražimo da sve izbeglice imaju jednak tretman u svim zemljama u koje su morali da izbegnu. Saradnja Indigo grupe i Filozofskog fakulteta je prožeta mnogim aktivnostima, a neke od njih su i one usmerene na pružanje podrške raseljenim licima i izbeglicama.

Naša organizacija i Filozofski fakultet skoro deset godina imaju ugovor o saradnji. Počelo je tako što se fakultet obratio sa potrebom da studenti kod nas obave stručnu praksu. Mi svake godine imamo mogćnost za studente da volontiraju kod nas u društvenom centru gde radimo sa decom iz naselja Crvena Zvezda. Tamo pružamo pomoć u učenju i onda nam je volonterska podrška bitna i više nego dobrodošla, a to je prilika za studente da nešto nauče o radu sa decom iz marginalizovanih grupa, rekla je Simonović.

Nakon nje, prisutnima se obratila prodekanica za nastavu dr Gordana Đigić, koja je doprinela povezivanju studenata I organizacija. Istakla je da je jako ponosna na svoje studente i njihov volonterski rad, koji je deo jako bitnih projekata.

Studenti stiču brojna druga iskustva, rade na projektu, doprinose izgradnji sopstvenih opštih veština koje će biti životno važne čime god da se bave u budućnostii. Povrh toga svega, imamo doprinos zajednici, odnosno, ublažavanje problema u kojima se neke grupe ljudi susreću ili pojedinci, navodi Đigić.

Volonteri Indiga, istovremeno studenti Filozofskog fakulteta, koji studiraju sociologiju i socijalnu politiku i soocijalni rad predstavili su prisutnima kroz prezentacije kako izgleda njihov volonterski rad sa romskom decom. Govorili su o tome kako im pružaju pomoć u učenju, drže radionice na raznovrsne teme, vode ih u kulturne posete i istovremeno se trude da ih motivišu da se obrazauju i rade na sebi. Volontiranje donosi obostranu korist, jer su i student ti koji stiču mnoga praktična znanja koja će im pomoći da razviju sebe i svoje veštine.

Ja sam naučila da se prilagođavam deci zbog konstantnog rada sa njima i da svako dete ima određene kapacitete, potrebe, želje koje moram da uzmem u obzir prilikom obavljanja samih aktivnosti. Ovim još više poštujem i cenim kulturnu različitost, u čemu je i lepota ovog sveta, ističe Lidija Tasić.

   20220621 120903

Foto: Magdalena Kostić

Svojim prisustvom, događaj su upotpunila  dva dečaka iz Avganistana. Oni su imali prilike da se u jednom period druže sa sa studentima kroz nekoliko susreta. Međusobno su jedni druge učili o svojoj kulturi i tradiciji i upoznali su ih sa značajnim mestima u Nišu. Za njih je to bilo vredno iskustvo o kome je svako ispričao nešto. Najsentimentalnije je bilo zabeleženo iskustvo studenta Mihaila, koji nije mogao da prisustvuje događaju, ali je njegov kolega pročitao umesto njega.

Bogatstvo se ne meri materijalnim dobrima već iskustvima potkovanim različitostima. Dodir kultura, koji je ostvaren između dece Avganistana i nas podseća nas da, iako je razlika prevelika, i dalje možemo pronaći zajedničku budućnost u kojoj postoji uzajamna saradnja i ljubav.

Nakon njih, studenti anglistike su predstavili svoje iskustvo stečeno u okviru saradnje Indiga i UNICEF-a. Oni su držali onlajn časove engleskog deci koja su izbeglice i koja su bila smeštena u tri prihvatna centra u Krnjači, Bosilegradu i Šidu. Jezičke barijere, razlike u veri, kulturi, običajima, čitanju i pisanju nisu ometale studente da se oprobaju u ulozi nastavnika. Svojim entuzijazmom i željom uspeli su da savladaju prepreke i pomognu deci da se oslobode odredjenih strahova i da savladaju osnove engleskog jezika.

Nakon predstavljanja projekata, prisutni su imali priliku da probaju hranu iz zemalja izbeglica i dobiju recepte. 

fakulteti,Filozofski fakultet,svetski dan izbeglica,indigo,unhcr,UNICEF,studenti,volontiranje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.