Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Velika zainteresovanost za studiranje na Filozofskom fakultetu

Jovan Živković 16.4.2022. Foto Komentari

Dan otvorenih vrata održan je u dvorištu Filozofskog fakulteta 16. aprila, privukavši veliki broj srednjoškolca zainteresovanih za upis na jedan od 14 studijskih programa koje Fakultet nudi. Članovi Saveza studenata Filozofskog fakulteta (SSFF), zajedno sa profesorima, uputili su sve zainteresovane srednjoškolce u programe departmanȃ, ali i podelili svoje iskustvo sa studija.

Foto: Andrijana Milenković

Nakon dve godine tokom kojih je Dan otvorenih vrata održavan onlajn zbog epidemiološke situacije, budući brucoši dobili su priliku da uživo posete Fakultet i razgovaraju sa studentima, volonterima SSFF-a i profesorima. Štandovi 14 departmana bili su postavljeni širom dvorišta kako bi srednjoškolci lako mogli da posete one koji ih interesuju. Departman za socijalnu politiku i socijalni rad, kao i Departman za sociologiju već nekoliko godina beleže veliku zainteresovanost. Učenik Gimnazije iz Zaječara Vuk Stefanović došao je danas u Niš da bi se bliže upoznao sa onim što ovi programi nude.

Nisam još odlučio da li ću upisati Sociologiju ili Socijalnu politiku i socijalni rad. Danas sam tu kako bih se bolje upoznao sa onim što ovi smerovi nude. Uvek su me interesovali društvo, društvena događanja i promene. Verujem da je ovo nešto u čemu mogu da se pronađem – rekao je Vuk za naš list.

Komuniciranje i odnosi sa javnošću postaju sve aktuelnija i traženija profesija, zajedno sa novinarstvom, koje prolazi kroz mnoge promene kao posledica društvenih događanja i razvitka tehnologije. Iz tih razloga i ne čudi što je departman ova dva studijska programa privukao pažnju većeg broja srednjoškolaca. Da su sadašnji učenici svesni popularnosti ovih profesija, pokazuje i primer učenice iz Gimnazije u Pirotu Katarine Đorđević, koja sebe već vidi u svetu medija. Takođe, ističe da su ovakva dešavanja jako dobra prilika za nju i njene vršnjake da se bolje upoznaju sa programima Fakulteta.

Mislim da su ovakvi događaji jako interesantni i važni za nas kao buduće studente, jer je potrebno da nas neko ohrabri i uvede u celu priču oko studiranja. Što se tiče studijskih programa koji me interesuju, to su konkretno Komuniciranje i odnosi s javnošću, a potom i Novinarstvo. Jednog dana bih želela da postanem PR menadžer i budem u svetu medija, jer to je sada dosta popularno, ali i značajno – rekla je Katarina.

Kao i ranijih godina, volonteri SSFF-a bili su prisutni u velikom broju kako bi mogli da razgovaraju sa svim zainteresovanim posetiocima. Osim razgovora, oni su delili propratni materijal u vidu fascikli, beležnika i hemijskih olovki. Studentkinja četvrte godine Departmana za srbistiku Ksenija Stamenković bila je zadužena da uputi sve zainteresovane u studijski program svog departmana. Kako nam je rekla, broj prisutnih iznenadio je i članove Saveza. Ono što je srednjoškolce najviše interesovalo jesu pitanja tehničke prirode ‒ poput polaganja prijemnog ili broja poena potrebnog za upis određenog smera.

Nismo očekivali ovoliku gužvu i zaista smo prijatno iznenađeni odzivom srednjoškolaca. Svi su radoznali, raspituju se kako se polaže prijemni, šta se kod nas uči i radi. Najviše interesovanja postoji za Psihologiju, ali je veliki broj i onih koji još uvek nisu odlučili šta će upisati. Najčešća pitanja su: iz čega se sastoji prijemni ispit, koliko je poena potrebno za upis i koliko studenata prima koji smer. Naravno, neizostavna su pitanja u vezi sa samim studiranjem – ističe Ksenija.

Prijemni ispit za sve studijske programe Filozofskog fakulteta održaće se krajem juna ili početkom jula, dok nova fakultetska godina tradicionalno počinje sredinom oktobra.

U prilogu možete pogledati foto-galeriju sa događaja.

fakulteti,Filozofski fakultet,Dan otvorenih vrata,brucoši,srednjoškolci,Savez studenata Filozofskog fakulteta,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.