Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Košarka

Drugi put u nizu najbolji igrač na svetu – Nikola Jokić

Ognjen Milošević 14.5.2022. Komentari

Nikola Jokić je drugi put uzastopno najkorisniji igrač NBA lige, time je ispisao ponovo stranice istorije u najjačoj ligi na svetu. Srpski centar je postao 13. igrač, koji je uzastopno osvojio MVP nagradu. Koliko je to veliki poduhvat, govori činjenica da legende poput Kobija Brajanta, Dirka Novickog, Šekila O'Nila, Alena Ajversona i mnogih drugih ne mogu da se pohvale tim učinkom.

Foto: flickr.com

Nikola Jokić rođen je u Somboru, 19. februara 1995. godine, a svoju košarkašku karijeru započeo je u Vojvodini. Na samom početku je bio previše dominantan usled svoje telesne građe, a 30 poena uz 20 skokova na jednom lokalnom turniru bio je dovoljan razlog da dobije poziv za prelazak u tadašnju Mega Vizuru, koja je i dan-danas ostala sinonim za razvijanje mladih talenata, no, to nije značilo da je popularni Džoker imao sve. Štaviše, morao je mnogo navika da koriguje, s obzirom na to da je pio tri litara koka-kole dnevno uz obavezni burek nakon jutarnjeg treninga. Dejan Milojević, njegov tadašnji trener, hteo je da odmah vidi šta može da očekuje od novog klinca u svojoj ekipi, ali su doktori to oštro zabranili, strahujući za njegovo zdravlje.

Jokića, pre svega, krasi elegantnost i spontanost u igri i ponašanju, što se i očekuje od čoveka, koji je prespavao svoj draft, jer je morao ujutru na rani trening, posle kog nije bilo bureka i gaziranih sokova, na koje je navikao. Svakodnevni treninzi, menjanje nesportskih navika i slušanje saveta iskusnijih ljudi su samo jedni od stvari koje je Somborac poštovao i koje se danas oslikavaju kroz sve što radi. 
                                                     51914859026 7e1277a60a k

Foto: flickr.com 

U svojoj trećoj sezoni u najboljoj košarkaškoj ligi sveta, Nikola je postavio teško oboriv rekord. Protiv Milvoki Baksa je upisao tripl-dabl za svega 14 minuta i 32 sekunde igre u prvom poluvremenu, što je najbrži takav učinak u istoriji ove igre. Pored ovog, postoji mnoštvo rekorda, koji su postavljeni od strane našeg reprezentativca, a u svom tom uspehu je veliki udeo imao i bivši NBA šampion Darko Miličić, koji je davao mnoštvo saveta Jokiću, dok je još uvek bio u početnoj fazi svoje karijere. Pored toga, pomoć u vidu iskusnih saigrača u Megi, poput Ratka Varde i Novice Veličkovića, je sigurno mnogo značila. 

Nikola Jokić je primer kako tih momak, uz puno rada i spremnosti da uvidi stvari na kojima treba da se poboljša, može da dođe na krov košarkaškog sveta. Nedostaje još NBA prsten i koja medalja sa reprezentacijom, te ćemo sa sigurnošću tada moći da konstatujemo da smo gledali najboljeg evropskog igrača ikad i to iz jednog malog mesta u Srbiji.

 

košarka,sport,nikola jokić,NBA,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.