Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fudbal

Radnički saradnjom sa Istorijskim arhivom obeležava 100 godina kluba

David Punoševac 2.3.2023. Komentari

Fudbalski klub Radnički iz Niša, povodom svoje stogodišnjice, u saradnji sa Istorijskim arhivom, najavio niz dogradjaja kojima će obeleđiti ovaj jubilej. Ovi događaji će uključivati razne izložbe, predmete i mnogo informacija koje će posvedočiti o velikoj povezanosti samog kluba i grada Niša.

Foto: Strahinja Rašić

Marko Aleksovski isred Radničkog najavio je niz događaja kojima će se obeležiti ovaj lep jubilej kluba, a u te događaje ubrajaju se izložbe, tribine, dokumentarni filmovi, centralna proslava na stadionu, svečana akademija i mnoge druge. Aleksovski je dodao i da ovim događajima žele da pokušaju da okupe sve Nišlije koje ovaj klub smatraju kao njihov i da ovom izložbom započnu jednu lepu saradnju sa Istorijskim arhivom.

„Ni jedan klub na svetu ne deli sudbinu svojih sugrađana kako deli Radnički Niš. Ideja je da raznim događajima, različitih vrsta, možemo da okupimo sve Nišlije, koje osećaju ovaj klub kao njihov“ – rekao je Aleksovski.

slika sdl

Foto: Strahinja Rašić

Arhivista i istoričar Milutin Miltojević istakao je da je FK Radnički prisutan uvek na svim sportskim dešavanjima u gradu i da izložbom žele da rasvetle neke manje poznate detalje kada je Radnički u pitanju. Dodao je da im je u prikljupljanju materijala pomogao i arhiv Jugoslavije i arhivi u inostranstvu preko kojih su došli do nekih informacija koje će prvi put biti objavljenje kod nas. Miltojević je napomenuo da će na izložbi biti prikazani razni momenti iz istorije Radničkog, među kojima su i igranje polufinala Kupa Uefa, kao i osvajanje Balkanskog kupa.

„Fudbalski klub Radnički Niš bio je stalno i snažno prisutan u svim sportskim dešavanjima na teritoriji našeg grada pa i šire. Sredinom prošlog veka u Nišu se nije postavljalo pitanje da li navijate za Zvezdu ili Partizan, već da li navijate za Radnički ili Železničar“ – kazao je Milutin Miltojević.

Direktorka Istorijskog arhiva, Snežana Radović, naglasila je da im je u arhivu čast da saradjuju sa Radničkim i pozvala je sve gradjane koji poseduju neke predmete koji su vezane za Radnički kao što su fotografije, pozivnice, karte, da ih donesu u arhiv na besplatno skeniranje kako bi njih prebacili u e-dokument koji bi kasnije ostao za generacije koje dolaze.

#sport,#fudbal,#radnički,#jubilej,#stogodišnjica,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.