Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fudbal

Svetsko prvenstvo kao najprestižniji turnir na svetu

Marija Vidojević 16.11.2022. Komentari

Svetsko prvenstvo je međunarodno fudbalsko takmičenje na kojem se takmiče nacionalni fudbalski timovi zemalja članica Međunarodne fudbalske asocijacije – „FIFA”. „FIFA” je osnovana 1904. godine i upravlja međunarodnom igrom fudbala. Sadrži 209 zemalja članica i organizuje Svetsko prvenstvo. Održava se svake četiri godine kako bi bilo dovoljno vremena da se održe kvalifikacioni turniri i plej-of među reprezentacijama. Pored toga, četiri godine obezbeđuju zemlji domaćinu dovoljno vremena da isplanira logistiku turnira i kako da najbolje prihvati priliv velikog broja navijača.

Foto: unsplash.com

Svetsko prvenstvo kao najprestižniji i najpopularniji fudbalski turnir na svetu privlači milijarde gledalaca na svakom turniru. Prvo Svetsko prvenstvo održano je 1930. godine, a predložio ga je Žil Rimet, koji je želeo da stvori međunarodno takmičenje između muških fudbalskih timova. Turnir se sastojao od 13 pozvanih ekipa i održan je u Urugvaju, koji je, takođe, osvojio turnir. Za razliku od olimpijskog fudbala, timovi na Svetskom prvenstvu nisu ograničeni na igrače određenog uzrasta ili amaterskog statusa, tako da takmičenje više služi kao takmičenje između najboljih svetskih igrača. Sudije se biraju sa spiskova koje dostavljaju svi nacionalni savezi. Svetsko prvenstvo za žene, koje je takođe kreirala FIFA, prati istu formulu kao i Svetsko prvenstvo za muškarce.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su dug proces tokom godina između svakog četvorogodišnjeg turnira. Svaka od šest konfederacija Međunarodne fudbalske federacije utvrđuje sopstveni sistem kvalifikacija, koji proizvodi timove koji predstavljaju region svake konfederacije. Šest konfederacija čine: Afrika, Azija, Evropa, Severna Amerika, Centralna Amerika i Karibi, Okeanija i Južna Amerika. Proces kvalifikacija može da počne skoro tri godine pre finalnog turnira i da traje dve godine. Formati kvalifikacionih turnira razlikuju se između konfederacija. Obično se jedno ili dva mesta dodeljuju pobednicima interkontinentalnog plej-ofa. Timovi se mogu kvalifikovati za Svetsko prvenstvo, pri čemu se zemlje iz različitih regiona takmiče jedna protiv druge, kako bi se kvalifikovale. Regioni koji nemaju određeni broj kvalifikatora takmiče se jedni protiv drugih za konačna mesta do 31 tima. Nacija koja je domaćin Svetskog prvenstva automatski se kvalifikuje za takmičenje, popunjavajući takmičenje za 32 tima.

vienna reyes qCrKTET 09o unsplash

Foto: unsplash.com

U prvoj fazi, takmičarski timovi se poređaju u grupe u kojima reprezentacije igraju jedna protiv druge, dok svaka u grupi ne igra jedna protiv druge. Dva tima iz svake grupe sa najviše pobeda će zatim igrati u nokaut fazi, koja uključuje četvrtfinale, polufinale, meč za treće mesto i finale. Polufinale proizvode četiri rangirana tima, pri čemu se trećeplasirani i četvrtoplasirani takmiče u meču za treće mesto, a prvoplasirani i drugoplasirani u finalu.

Brazil je najuspešnija reprezentacija Svetskog prvenstva, koja je osvojila turnir pet puta. Slede ga Italija i Nemačka sa četiri titule. Ostali bivši šampioni su: Urugvaj, Argentina i Francuska sa po dve titule i Engleska i Španija sa po jednom titulom najbolje reprezentacije na svetu. Činjenice sa Svetskog prvenstva nam govore da Brazil ima odliku da je jedina zemlja koja igra na svakom turniru Svetskog prvenstva od početka takmičenja. Brazil je dva puta bio domaćin Svetskog prvenstva i dao je izuzetan doprinos istoriji fudbala.

Nazvan Victori i kolokvijalno poznat jednostavno kao Svetsko prvenstvo, trofej Svetskog kupa preimenovan je u Jules Rimet 1946. godine u čast predsednika FIFA koji je organizovao prvi turnir. Novi trofej, nazvan Trofej FIFA Svetskog prvenstva, predstavljen je za Svetsko prvenstvo 1974. godine. Pobednički tim dobija pozlaćenu repliku trofeja od punog zlata, a svaki igrač u timu dobija medalju.

football 828218 1920

Foto: pixabay.com

Svetsko prvenstvo u fudbalu preraslo je u neverovatno popularan događaj, koji privlači milijarde gledalaca iz celog sveta. U stvari, postao je toliko popularan da je sada zvanično priznat kao jedan od najgledanijih sportskih događaja u istoriji. Navijači putuju iz celog sveta da prate svoje omiljene timove dok se takmiče protiv nekih od najtalentovanijih igrača u fudbalu. 

Fudbal ujedinjuje ljude. To je prva ljubav mnogih mladih i najbolji sport na svetu. Postoji nekoliko prednosti igranja fudbala za mlade. Ljubitelji sporta ili pratioci imaju zanimljiv takmičarski duh i uvek imaju favorita. Ovo favorizovanje je obično zasnovano na oblasti ili zajednici kojoj pripadaju ili zbog pristrasnosti za jednog određenog igrača. Fudbal je mnogo više od igre u kojoj se postiže gol ili dobija meč. To je veza u kojoj preovladava samo ljubav. Ljubav prema bojama koje igrač nosi, prema tom grbu koji dodiruje iznad svog srca kada se moli i prema narodu za kog se vredi boriti, jer se njihova neizmerna podrška i ljubav oseća i na samom terenu. Zato, fudbal nije samo igra, već emocija.

Izvori: savremenisport.com, opušteno.rs

sport,fudbal,Svetsko prvenstvo,brazil,italija,Nemacka,Urugvaj,Argentina,Engleska,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.