Sarajevo je grad koji odiše duhom prošlosti. Ovaj biser Balkana ne samo da je svedok vekova raznolike istorije, već i mesto gde se susreću različite kulture, tradicije i narodi. U današnjem Sarajevu dočekaće vas neobična lepota Baščaršije, Večna vatra koja tinja na Alifakovcu i nezaobilazni ćevapi, burek i baklava koji su simbol ovog grada. Ovo je grad u kome svaka ulica priča o prošlosti.

Glavni grad Bosne i Hercegovine predstavlja jedinstveno mesto koje se izdvaja po svojoj bogatoj istoriji, raznolikoj kulturi i gostoljubivoj atmosferi. Istorija ovog grada seže unazad više od 500 godina, a postao je posebno prepoznatljiv tokom osmanskog perioda. Mnoge džamije, kao što su Gazi Husrev-begova i Careva džamija, svedoče o ovom razdoblju. Duh stare istorije odiše kroz najpoznatiji deo grada - Baščaršiju.

Baščaršija; Foto: privatna arhiva/ Kristina Petrikić

Foto: privatna arhiva/ Kristina Petrikić

Baščaršija, stari deo grada, karakteristična po svojim uskim ulicama, prepuna je radnji i zanatskih radionica, te je odličan primer čuvanja tradicije. Baščaršija je osnovana u 15. veku tokom osmanskog perioda, njeno ime potiče od turskih reči koje oznašavaju glavnu tržnicu. Ono što se ne može razdvojiti od čuvene Baščaršije je hrana. Restorani u Baščaršiji nude jela autentične bosanske kuhinje, a tokom posete gosti mogu uživati i u zvucima tradicionalne muzike. 

Sarajevski ćevapi predstavljaju gastronomski simbol grada, omiljeni specijalitet koji privlači gurmane i ljubitelje ukusne hrane iz čitavog sveta. Servirani uz somun (lepinju) i dodatke poput crnog luka i kajmaka, sarajevski ćevapi pružaju jedinstven doživljaj uživanja u ukusima Bosne. Kada je reč o slatkim poslasticama, baklava se izdvaja kao najpoznatije tradicionalno jelo u ovom delu Balkana. Sarajevska baklava priprema se pažljivim slaganjem tankih slojeva kora, oraha ili lešnika i medenog sirupa.

IMG_4763_fef1b

Foto: privatna arhiva/ Kristina Petrikić

 Nedaleko od Baščaršije, na Mustaj-pašinom mejdanu, nalazi se gradska velelepnica, poznata kao Vijećnica. Predstavlja remek-delo austrijskog arhitekte Karla Paržika. Vijećnica je 2006. godine proglašena  nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U srcu Sarajeva, između živopisnih ulica i zbijenih gradskih kuća, uzdiže se i Saborna crkva Svete Trojice, jedna od najznačajnijih verskih građevina u ovom gradu. Ova pravoslavna crkva predstavlja spoj neoklasicizma i romantizma.

Fascinaciju kod svakog ko se nađe u ovom gradu budi Večna vatra. Večna vatra je spomenik koji je simbol trajnog sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i opsade Sarajeva tokom devedesetih godina. Svake godine, posebno na Dan sećanja na žrtve rata u Bosni i Hercegovini, ljudi iz različitih krajeva okupljaju se oko Večne vatre kako bi odali počast žrtvama i izrazili podršku miru.  

Večna vatra; Foto: privatna arhiva/ Kristina Petrikić

Foto: privatna arhiva/ Kristina Petrikić

 Na brdima iznad grada nalaze se vidikovac Trebević i stara osmanska tvrđava Žuta tabija. Ova mesta su idealna za uživanje u panoramskom pogledu i fotografisanje grada. Još jedan simbol Sarajeva je Latinska ćuprija, most iz 16. veka, preko reke Miljacke. Ovaj most je svedok mnogih istorijskih događaja i predstavlja simbol spajanja različitosti i kulturne raznolikosti u ovom gradu.

Sarajevo je grad koji u sebi nosi priče o prošlosti, ali istovremeno i mesto gde se sadašnjost susreće s tradicijom. U lepotama njegovih ulica i u mirisu tradicionalne hrane posetiocima se pruža prilika da dožive jedinstven spoj istorije i savremenog života.

O autoru