Grad Krf nalazi se u severozapadnom delu Grčke i predstavlja središte istoimenog ostrva kao i periferije Jonskih ostrva. Zbog svoje bogate istorije smatra se jednim od najznačajnijih gradova ovog područja.

Često se ovaj grad još naziva prema grčkoj mitologiji i Kerkira, po imenu ćerke rečnog boga Asopa, koju je oteo Posejdon. Postoji još jedno verovanje o poreklu imena koje kaže da naziv potiče iz prevoda grčke reči koja označava greben pun vrhova. Ova pretpostavka se smatra ispravnijom, jer sam grad je razvijen oko kamenitih stena, dok severno i južno možemo naići na veliki broj prigradskih naselja sa lepim pejzažima.

Ovaj grad je bogat istorijom, kulturom, arhitektonskim lepotama i nalazi se pod zaštitom UNESKO-a jer predstavlja svedsko kulturno nasleđe, što ga čini jedinstvenim među grčkim ostrvima.

Glavna_ulica_Starog_grada

Glavna ulica Starog grada;  Foto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Dobro očuvan Stari grad kao i tvrđava iz mletačkog razdoblja uglavnom su prva destinacija za koju se odluče posetioci ovog grada. Na samom početku Krfa možete se susresti sa Palaio Frouriom, Starom tvrđavom, koja datira još iz 15. veka. Tvrđava pruža prelep pogled na grad i more, dok se u njenom središtu nalazi muzej i stara britanska vojna bolnica koja danas služi kao izložbeni prostor.

Palaio_Frourio_stara_tvrđava

Palaio Frourio, Stara tvrđavaFoto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Dalja šetnja vodi na Trg Spinada koji upravo deli Staru tvrđavu i Stari grad, a ujedno i predstvlja najveći trg u Evropi odma nakon Venecijanskog trga Svetog Marka. U Starom gradu možemo naći jednu od najznačajnijih crkava - Sveti Spiridon. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom ostrva Krf, jer prema verovanju  mitologije upravo on je uspeo da spasi ostrvo od epidemije kuge. Crvka je poznata pre svega po baroknom stilu i srebrnim relikvijama, a nastala je u 16. veku. Ona je okružena uskim ulicama koje se prostiru u okviru celog Starog grada koje su prepune različitim restoranima, kaficima i  autentičnim prodavnicama.

Tokom šetnje možete naići i na gradsku Skupštinu Krfa koja je izgrađena u venecijanskom stilu još u 17. veku. Zanimljiva činjenica je da kroz istoriju ova ustanova je imala različite namene, nekada je služila kao pozorište i čak je bila i klub za plemiće.

Trg_Spinada

Trg Spinada; Foto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Grad Krf je takođe idealan za sve ljubitelje umetnosti i istorije jer Krf poseduje mnogobrojne muzeje koji pružaju uvid u bogatu istoriju celog ostrva. Pre svega tu je Muzej azijske umetnosti i smešten  je u Palati svetog Mihaila i svetog Đorđa. Muzej je osnovan 1927. godine i poseduje kolekciju od preko  10 000 predmeta japanskog porekla. Pored toga, tu je i Vizantijski muzej koji se nalazi unutar jedne od najstarijih crkava u kojoj je izložena bogata kolekcija vizantijskih ikona, kao i Arheološki muzej u kome se nalazi čuvena Gorgona Meduza iz 6. veka pre nove ere.

Svi ovi muzeji su samo jedan deo kulturnog bogatsva Krfa i svaki pruža jedinstveno iskustvo kao i priliku posetiocima da dublje upoznaju kulturu, istoriju i duhovnost grada i istoimenog ostrva.

Uska_ulica_Starog_grada

Uska ulica Starog gradaFoto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Srbi su danas rado prihvaćeni gosti, jer upravo Krf ima posebno mesto u srpskoj istoriji kao mesto oporavka srpske vojske tokom najtežih događaja srpske istorije dvadesetog veka. Tokom Prvog svetskog rata srpska vojska bila je prinuđena da se povuče na zavejane predele Albanije, a u istoriji ovaj događaj je poznat i kao Albanska golgota. Krajem jeseni 1915. godine tokom povlačenja zbog gladi, bolesti, hladnoće i u borbi sa Albancima procenjuje se da je stradalo oko 70 hiljada ljudi.

Preziveli svoj spas nalaze na Krfu i upravo tu provode teške dane, a najteže ranjeni i bolesni (uglavnom najmlađi) iskrcavani su na ostrvo Vido koje se nalazi nedaleko od Krfa. Ovo malo ostrvo poznato je pod imenom ostrvo smrti, a more oko njega čuvena plava grobnica

Spomen_ploča_ispisana_stihovima_pesme_Plava_grobnica

 ''Plava grobnica'' na spomen ploči; Foto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

U čast stradalih srpskih vojnika danas je moguće posetiti muzej Srpska kuća koji se nalazi u centru Starog grada, koji poseduje mnogobrojne fotografije koje svedoče teškim vremenima tokom srpske istorije. Takođe, kratkom plovidbom brodom uz pesmu Tamo daleko, moguće je posetiti i ostrvo Vido (ostrvo Smrti).

Mauzolej_na_ostrvu_Vido

Mauzolej na ostrvu Vido; Foto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Samo ostrvo je danas zaštićeno i zabranjena je bilo kakva gradnja objekata. Ono što posetioci imaju prilike da vide jesu spomenici koji su izgrađeni u čast stradalih, kao što su spomen ploča ispisana stihovima čuvene pesme Milutina Bojića - Plava grobnica, kameni krst Kralja Aleksandra i mauzolej – kosturnica.

Restoran_na_plaži

Restoran na plaži; Foto: privatna arhiva/ Tijana Ćosić

Ukoliko vam čari grada Kerkire nisu dovoljne, na samo nekoliko kilometara severno nalaze se prigradska naselja poput Dasije i Ipsosa u kojima se nalaze prelepe prostrane, tirkizne plaže kao i klubovi u kojima se možete lepo provesti. Jedno je sigurno, grad Krf nikoga neće ostaviti ravnodušnim što pokazuje i broj posetioca koji je svake godine sve veći. 

O autoru