Nakon kišne večeri i nastupa Aleksandre Radović uz pratnju orkestra Impresija, naredno veče. 28 juna, a ujedno i poslednje, Evergreen festivala obeležio je emotivni, ali i energični nastup legendarnog Parnog valjka koji je nakon 12 godina ponovo održao nastup pred niškom publikom i to pred punom Letnjom pozornicom. Grupi je uručena i nagrada za životno delo.

Pre izlaska popularnog benda na scenu, publika je uživala u nastupu niškog benda Monah. Ovaj sastav je energično izveo i svoj prvi singl pod nazivom Iza ogledala, a koji se nalazi na njihovom prvom albumu. Oni su uspešno zagrejali atmosferu, te su prisutni uživali u svakom taktu, sa nestrpljenjem čekajući nastavak drugog sastava.

24

Nastup benda Monah; Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Parni valjak koncert je započeo pesmom Ljubav, a u ostavku večeri su izvodili svoje najveće hitove poput: Jesen u meni, Sve još miriše na nju, Dođi, Zastave, kao i nove pesme Kad padne mrak, Moja glava, moja pravila i Bogati će pobjeći na Mars.

Niška publika je bila uzbuđena povodom nastupa legendarne rok grupe, čak iako je u sastavu benda nedostajao član, pevač Aki Rahimovski, koji je preminuo 2022. godine. Grupa Parni valjak sada je u novom sastavu, sa kojim će nastaviti dalje, kako je izjavio osnivač i gitarista grupe Husein Hasanefendić.

8

Bend Parni valjak; Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Hasanefendić je takođe na kocertu istakao da nije bilo jednostavno doneti odluku da li da bend nakon smrti frontmena nastavi dalje, šta da rade, ali da se tada pojavio Igor.

Ovo je emotivan koncert za nas, jer kao što znate, ostali smo rano bez našeg Akija, a on je rođen baš ovde u Nišu. Dugo nas nije bilo, a sada smo krenuli od početka. Ovo je sada, zapravo, na neki način novi bend, kazao je on.

Poziciju glavnog pevača, zauzeo je mladi Igor Drvenkar koji je u bendu od prošle godine. Ostatak benda je u istom sastavu kojeg, pored osnivača, čine: gitarista Marijan Brkić Brk, basista Zorislav Preksavec Preksi, klavijaturista Berislav Blažević Bero, bubnjar Dalibor Marinković Dado, kao i pevačice Kristina Kresnik i Ana Kablin, koja je u bendu od 2014. godine.

9

Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Evidentno je bilo da je ovaj dvosatni koncert bio jako dirljiv, kako za grupu, tako i za publiku. Pevač benda u toku koncerta osvrnuo se i izjavio da je Aki nezamenljiv.

Naučio sam da je to osoba satkana od emocija i srca. Od njega učim svaki dan preko pesama, u pričama... Samo je jedan Aki, zaključio je Igor pre izvođenja pesme Dođi, što je publika pozdravila velikim aplauzom.

6

Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Koncert Parnog valjka okupio je stare generacije, verne fanove koji su se prisetili nekih prošlih vremela, ali je isto tako među prisutnima bilo i dosta mlađe publike koja je dobila priliku da uživo posluša ovaj bend.

Grupi je uručena i nagrada za životno delo, koju im je predala direktorka festivala Snežana Jovanović. Podsetimo, ovaj bend sledeće godine obeležava 50 godina postojanja.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija sa koncerta, a autor fotografija je naš urednik muzičke rubrike Luka Vojinović.

O autoru