„Nišvil džez festival” sinoć je zvanično završen, a poslednje večeri publika je bila svedok kvalitetnih nastupa punih dobre energije. Velika imena džeza i hip-hopa sinoć su do sitnih sati zabavljala posetioce, a neka od njih su Tana Aleksa sa Antoniom Sančezom, grupa „Elemental” i „Al-Quasar”. Međutim, nastup britanskog muzičara Trikija, koji je publika željno čekala cele noći, iznenadno je prekinut mnogo pre vremena. 

Nastup mladog muzičara Mateje Jezdića otvorio je poslednje veče festivala na glavnoj bini. Multininstrumentalista i sin nekadašnjeg člana Galije Olivera Jezdića, predstavio je publici, između ostalog, svoj prvi album Time Station. Nakon njega, na scenu je izašla grupa Austrian Syndicate. U pitanju je novi projekat klavijaturiste Dejvida Helboka, a njihov prvi album izašao je ove godine. Prema članovima ovog sastava, ovaj projekat predstavlja njihovu stilsku preorijentaciju, a Helbok je to opisao kao stvar srca.

Arapski fuzz je na publiku preneo bliskoistočni psiho-rok sastav Al-Quasar. Arapski ritam, zvuk orijenta, psihodelija i severnoafrička muzika odlikuju u jednoj rečenici fah ovog kolektiva. Pesmom Selma razgalili su sve prisutne i napravili dobru atmosferu spajajući ono naizgled nespojivo. Američko-hrvatska muzičarka Tana Aleksa takođe je sinoć nastupila zajedno sa laureatom Gremi nagrade, džez bubnjarem Antoniom Sančezom. Predstavila je projekat kojim slavi žensku snagu, a on se zove Ona. Sančezu je nakon nastupa uručena nagrada Car Konstantin za doprinos u džez muzici.

Na Hip-hop bini, dobrom atmosferom i velikom dozom energije, publiku je na ples naterao hrvatski Elemental. Pesmama Malena, Male stvari, Prokleta ljubav i Bolji si pokazali su publici koliko je njihova muzička vizija šarolika i raznovrsna. Nastup su, naizgled, završili pesmom koja je najviše oduševila posetioce, a to je pesma Goli i bosi, da bi se posle vratili i na insistiranje publike otpevali još jednu. Pre 19 godina prvi put su izveli Prirodu i društvo, a iskazali su žaljenje što su je otpevali i sinoć. Pitali smo frontmentkinju sastava Mirelu Priselac Remi koliko se od prvog izvođenja ove pesme društvo, a sa njim i priroda, promenilo. Prema njenim rečima, sudeći prema tome šta se događalo u zadnjih 20 ili 30 godina, prognoza nam nije ružičasta.

Mi Balkanci jesmo žilavi i ne odustajemo, tako se i nadamo nekim boljim danima, nekim boljim vladama, nekim boljim ljudima na vladajućim pozicijama, koji će ipak malo više brinuti za svoje sugrađane, a malo manje za svoje fotelje, izjavila je za Studentski dnevni list Priselac Remi iz Elementala.

Ono što je sinoć ipak izazvalo negativne reakcije jeste nastup bivšeg člana sastava Massive Attackhedlajnera Trikija (Tricky). Direktor Nišvila Ivan Blagojević je, kako su prenele Južne vesti, upozoravao da će njegov nastup biti najkontroverzniji od svih, ali da nije očekivao da će se njegovi demoni u tom trenutku probuditi. Sinoć je ovaj muzičar na bini bio sa bendom oko pola sata, a nastup je počeo u mraku i tako trajao još neko vreme, dok muzičar nije saopštio da je nastup gotov, poželeo svima laku noć i sišao sa scene. Njegov glas u toku kratkog nastupa publika skoro da nije ni čula, a međusobno su nagađali zašto nastupa u mraku. Tako su neki rekli da mu svetlost smeta, međutim, kako su iz organizacije festivala rekli, a Južne vesti prenele, svetla su ugašena na insistiranje izvođača

Nakon peha sa britanskim izvođačem, publiku je ipak uspeo da zabavi orkestar Sandanski, koji je na scenu doneo zvuk Guče. I poslednje noći, atmosfera je trajala do jutarnjih sati na Midnight sceni, uz DJ-a Lopticu.

Da podsetimo, Nišvil je ove godine održan pod sloganom Čekajući nacionalni status, dok je krilatica prošlogodišnjeg festivala bila Još ovaj put. Znatno bolji vremenski uslovi, organizacija i program ove godine označili su ovogodišnji festival uspešnijim od prošlogodišnjeg. Prateći program Nišvila je ove godine bio bogatiji, pa je tako festival otpočeo teatrom i velikim brojem predstava koje su obeležile prve dane. Pored glavnih nastupa, publika je uživala u različitim  radionicama, filmovima, ali i u tradicionalnoj izložbi oldtajmera.

O autoru