Devetog juna 2016. godine, nakon agresivne hemoterapije i borbe protiv karcinoma pankreasa, umrla je Ženevjev Kastre. Ekscentrična i talentovana muzičarka, spisateljica i ilustratorka iz Kanade je, pored svojih kritički hvaljenih radova, iza sebe ostavila i voljenog muža i ćerku. Fil Elverum, Ženevjevin suprug, će dva meseca nakon njene smrti, u sobi u kojoj je umrla, njenim instrumentima snimiti album pod nazivom ,,A Crow Looked At Me’’. Album je proglašen za jedan od najboljih 2017. godine, sa ocenom devet od deset na sajtu ,,Pičfork’’ i 93/100 na ,,Metakritik sajtu’’ i važi za najslušaniji i najprodavaniji u Elverumovoj dugoj karijeri.

A Crow Looked At Me je deo Elverumovog solo projekta Mount Eerie, a snimljen je i objavljen potpuno nezavisno. Žanrovski spada u indi-folk i karakterizuje ga lofi produkcija sa jednostavnim instrumentalima koji dopuštaju da lirika bude u prvom planu. Pisana intimno i u formi dnevnika, glavna tema koju lirika obrađuje jeste upravo ožalošćenost.

Album otvara pesma Real Death, kojom pevač već u prvoj strofi nagoveštava: Death is real/Someone’s there and then they’re not/And it’s not for singing about/It’s not for turning into art. Korišćenjem apofaze već na samom početku, Elverum govori o težini nošenja sa bolom i žalosti pod lupom očiju javnosti. Bolest i smrt njegove žene bili su jako izraženi u javnosti.

Kasnije je na Bendkemp stranici albuma napisao: Imao sam osećaj kao da su moji unutrašnji momenti postali javno vlasništvo. Ideja da mogu da imam sebe, svoje lične preference i pesme je erodirala iz apsurdne stare ideje iz nekog sebičnijeg vremena pre nego sam postao vozač do bolnice, negovatelj, staratelj, ožalošćen (…) Pravim ove pesme i puštam ih u svet kako bih umnožio svoj glas koji kaže da je volim. Želim da se to zna. 

Tako se i pesma završava jednostavnom konstatacijom upućenoj pokojnoj Ženevjev: I love you.

U sledećoj pesmi Seaweed joj već priznaje da polako gubi sećanje o određenim detaljima vezanim za nju. Priča o prvim danima žalosti, odlasku na posebno mesto gde će rasuti njen pepeo. Ostavlja joj stolicu da bi gledala zalazak Sunca, ali onda shvata: I don’t think of that pile of dust as you/You are the sunset.

A Crow Looked At Me je oda ljubavi i žalosti. Šta činiti nakon smrti voljene osobe, kako se nositi sa time? Šta to znači za onog ko je ostao živ i za sve što je voljena osoba ostavila iza sebe, u ovom slučaju ćerku? Elverum voli svoje dete i piše o njoj.

Album završava pesmom Crow: Sweet kid/What is this world we’re giving you?/Smoldering and fascist with no mother/Are you dreaming about a crow?. Ovo je jedina pesma u kojoj se Fil direktno obraća nekome ko nije Ženevjev, ukazujući na to da je sada vreme da svoj fokus prebaci na njihovu ćerku. Zajedno su, i imaju samo jedno drugo. 

A Crow Looked At Me je remek-delo, izvan i unutar svog žanra. Intiman i iskren način na koji je ovaj album napisan ne ostavlja prostora za ravnodušnost. Mnogi kritičari su odbili da ga ocene baš iz tog razloga, smatrajući da nije korektno ocenjivati nešto toliko lično, bolno i iskreno.

Godine 2018. Elverum je izbacio i drugi deo albuma pod nazivom Now Only, smatrajući da je ostao nedorečen, a sledeće godine i treći album pod nazivom Lost Wisdom Pt.2. Albumi formiraju trilogiju o bolesti i smrti Ženevjev Kastre, kao i rođenju i ranom detinjstvu njihove ćerke koja je ostala bez majke još kao beba.

Godinu dana nakon poslednjeg albuma u intervjuu za Atlantik, Fil je izjavio kako se oseća bolje, te da više neće biti albuma sa ovom tematikom.

Svi su mnogo plemenitiji i zreliji nego što sam očekivao (…) Otvaranje o ovim stvarima mi je popravilo osećanja o tome kako je biti živ, kazao je on.

O autoru