Drugo veče glavnog programa 29. po redu internacionalnog džez festivala „Nišvil” zvanično je otvoreno na glavnoj bini „Sky”, nastupom okteta Dušana Petrovića, nakon čega su usledili nastupi nemačke grupe „Kuhn Fu”, benda džez pevačice Alme Mićić, kao i tria Teodosa Spasova. Nastup koji je ipak klasifikovan kao najposećeniji je nastup Ide Nilsen i njenog benda „Fankbotsa” koji je celu publiku podigao na noge. U pratećem programu je pomešane zvukove alternativne i hip-hop muzike predstavio bend „Inglorious Records”, a svi usputni prolaznici mogli su da prisustvuju nastupima „Razvigora”, „Mario kvarteta” i ostalih izvođača koji su nastupali na „Open bini.

Nakon što je publika upoznala Dušana Petrovića kroz autobiografski album From April To December koji oslikava uspomene iz života ovog kompozitora, usledio je nastup benda Kuhn Fu, gde se džez i pank note spajaju u jednoj kompoziciji.

Treći nastup bio je rezervisan za Almu Mićić i njen bend, čiji je bubnjar čuveni Gregori Hačinson. Alma Mićić bez obzira što poslednje dve decenije ima status velike zvezde na svetskoj, ali i domaćoj džez sceni, kako ona kaže, nikad ne zaboravlja svoje poreklo i gde su njeni koreni. Upravo zato na svakom od četiri studijska albuma, koja je objavila do sada, postoji makar jedna pesma kojom izražava ponos na to odakle je. Sinoćna publika je čula jednu takvu pesmu sa drugog albuma, a koja nosi naziv Oj đevojko Milijana, dok se za sam kraj čuvala pesma sa albuma koji još nije plasiran.

Nacionalni umetnik u Bugarskoj, na vrhu svetske muzičke scene, Teodosi Spasov na Nišvilu je doneo zvuke kavale - tradicionalne pastirske frule. Čovek sa preko 20 samostalnih albuma i velikim dostignućima i u filmskoj industriji koje je postigao stvarajući soundtrackove, bio je izuzetno zahvalan svim posetiocima koji su ga slušali juče na festivalu. Spasov je nastupao na Nišvilu dok se on održavao još u Oficirskom domu, a na šta je podsetio voditelj koji je tada bio deo publike:

Oni stariji se sećaju da smo u Domu vojske slušali ovog muzičara, sećaju se i kolika je gužva bila, da smo neki od nas ulazili i kroz prozorčiće, a neki kroz vrata i zato se, naravno, Nišvil i preselio, istakao je on.

Jedna od top 10 svetskih basista, Ida Nilsen, zvezda druge glavne večeri festivala, okupila je najveći broj posetilaca i samom pojavom na Sky sceni, pre zvaničnog početka nastupa, izazvala brojne aplauze i ovacije ljudi. Ida je duži niz godina sarađivala sa Prinsom, sve do njegove smrti, nakon čega se posvetila solo karijeri, a svoju muziku opisuje kao visokoenergetski funk šou prepun dobrih vibracija, pa je tako i sinoćnu publiku odmah po početku druge pesme zamolila da joj pomognu u tim dobrim vibracijama i polako tapšu rukama podignutim uvis, što je publika sa zadovoljstvom u taktu muzike i uradila.

Pre nego što se publika preselila na Midnight jazz dance binu, gde zabava traje do jutarnjih časova, poslednji na glavnom stejdžu nastupili su Tantfriki, čija muzika puna emocija poručuje da su svi slobodni i voljeni.

O autoru