Jugoslovensko crno-belo filmsko ostvarenje pod nazivom „Devičanska svirka”, režirano od strane Đorđa Kadijevića, datira iz 1973. godine. Kroz isprepletane sudbine likova, ispunjene elementima ljubavi, smrti i nadrealne svirke koja prožima vazduh, film prikazuje putovanje kroz lavirinte vremena. U glavnim ulogama nalaze se: Olivera Katarina, Goran Sultanović, Ivan Jagodić, Osman Halilković, kao i Toma Kuruzović. 

Prvi kadrovi filma prikazuju mladog putnika Ivana koji je u potrazi za prevozom, kočijama. U neuspelom zadatku, Ivan nastavlja pešice, stižući do zamka iz kojeg dopire čudna muzika. Naizgled običan, ali zapravo duboko simboličan, ovaj put je ujedno i putovanje kroz Ivanov unutrašnji svet i borbu između razuma i instinkta.

U okolini obavijenoj strahom i misterijom, Ivan susreće gospođu Sibilu, mladu udovicu čiji je život obavijen tajnama. Nakon što kočija slučajno udari i usmrti dečaka, gospođa Sibila moli Ivana da pođe s njom u zamak kako bi pokušali da ga ožive. Ipak, njegova sudbina je već zapečaćena — ostaje sa Sibilom. Dok se u pozadini čuje misteriozna svirka, njih dvoje se zaljubljuju. Lutajući hodnicima zamka, Ivan shvata da ne može da napusti to mesto, pa Sibila otkriva tajnu o misterioznoj muzici i vodi ga u kulu zamka.

Devičanska svirka svojim karakterističnim elementima misterije i horora jedan je od najistaknutijih filmova Đorđa Kadijevića. Ovim, ali i mnogim drugim delima poput Leptirice, Svetog mesta i Praznika, reditelj prikazuje mračnu atmosferu koja predstavlja njegovo glavno obeležje u filmskoj industirji.

O autoru