„Yellowjackets” je američka televizijska serija koju su kreirali bračni par Ešli Lajl i Bart Nikerson. Serija je prvi put prikazana 14. novembra 2021. godine na kanalu pod nazivom „Showtime”. Već posle prvog prikazivanja, serija je dobila pohvale kritičara koji su posebno isticali kvalitet priče, kao i glumu glavnih glumica Melani Linski, Kristine Riči, Džulijet Luis, ali i mlađu postavku Sofi Nels i Elu Parnel.

Narativ kroz koji se priču prati podeljen je u dva dela. Prvi narativ vraća u 1996. godinu gde gledaoci upoznaju mladi ženski fudbalski tim koji privatnim avionom kreće na nacionalno prvenstvo. Iako spremne da osvoje zlato i svojoj školi donesu slavu, one, nakon pada aviona, bivaju izgubljene u kanadskim šumama. Svesne da ne mogu da prežive ako ne nađu hranu i sklonište, prepuštaju se nemilosrdnoj divljini u kojoj su zarobljene. Preplavljene brigom o hrani moraju da se izbore i prevaziđu moralne norme koje u ovim uslovima ne važe.  

Kroz drugi deo narativa, nakon 25 godina, gledamo odrasle verzije preživelih tinejdžerki koje su provele u divljini 19 meseci. Prepune trauma i ožiljaka, one moraju da nastave sa normalnim životima uprkos svemu što su preživele. Nakon toliko godina od spašavanja, još uvek ne shvataju da pravila divljine ne važe u realnom svetu. ŠonaNatali, Misti i Taisa su jedini svedoci užasa koji se dešavao u ledenim šumama i uprkos zakletvi koju su dale, biće primorane da progovore o tome.

Bz obzira na to što je inspirisana čuvenim Urugvajskim letom 571, elementima romana Gospodar muva Vilijama Goldinga i jednim delom serije Lost, autori serije jenavode kao originalnu priču za čije su stvaranje vrlo vešto pozajmili elemente ovih priča.

Kroz oba narativa prati se psihološki realizam likova koji veoma dobro prikazuje kako tinejdžerke sa svojim problemima, tako i odrasle žene pune trauma koje ne mogu lako biti zaboravljene i izlečene. Misterija, drama i psihološka studija, a najvećim delom priča o preživljavanju sa elementima horora, Serija Yellowjackets čini kombinaciju žanrova koji se veoma vešto sklapaju u jednu celinu u kojoj nijedan lik nije nužno dobar, ali ni zao. Siva zona moralnosti i sama iznijansiranost likova nam dobro prikazuje njihove psihološke profile – ko su, zašto su takve i zašto su njihovi postupci takvi kakvi jesu.

O autoru