Film „Ferari” iz 2023. godine biografski je film upravo o svetski poznatom osnivaču automobilske kompanije „Ferrari”, o kompaniji koja je imala svoje uspone i padove, ali i o Encovom privatnom životu koji, kako film to predstavlja, ima više padova nego uspona. Ova biografska sportska drama u režiji Majkla Mena, a napisana od strane Troja Kenedi Martina uz pomoć režisera, zasnovana je na knjizi iz 1991. godine Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine napisanoj od strane novinara Broka Jejtsa. 

Italijan, rođen u Modeni, već sa 10 godina dobija inspiraciju da postane trkački vozač, ali ta motivacija prerasla je u stvaranje motora za trkačka vozila nakon rođenja njegovog prvog sina, Alfredoa. Dijagnozu koju je njegov sin dobio jako mlad bila je kobna, mišićna distrofija uzela je maha i odnela Encovog sina. Ovaj događaj predstavlja uvod u sam film. Več u sledećem kadru prikazana je Laura, Encova žena, koja svog muža čeka do jutra, samo kako bi mu rekla da joj nije bitno gde provodi noć ako se pre doručka vrati kući.

Vidno disfunkcionalna porodična situacija ne olakšava činjenicu da je firma pred bankrotom i da postoji mogućnost da će biti primorani da traže pomoć od drugih automobilskih kompanija što bi značilo da bi ime Ferari bilo u senci drugog imena.

Enco to nikako neće dopustiti i okuplja svoj trkački tim ne bi li Ferari pobedio u legendarnoj trci koja kreće iz Breše pa sve do Rima, a naziva se Mille Miglia što bi u prevodu značilo Hiljadu milja. Tim se sastojao od novajlije i dugogodišnjih prijatelja. Sve bi to bilo lakše da Laura ne poseduje polovinu akcija firme, a kako ne bi propali ona je primorana da sve prepiše na Enca i veruje mu.

U kasnijim scenama otkriva se da je Enco vodio dupli život. Pred sam kraj filma dešava se neopisiva nesreća koja je odjeknula svetom, a Enco je bio na ivici da ostatak života provede iza rešetaka za nešto za šta nije kriv. Glavne uloge u ovom filmu tumače Adam Drajver, Penelope Kruz, Šejlin Vudli, Patrik Dempsi, Gabrijel Leone. 

Kritike filma, kao i kritike samih glavnih uloga idu u dva potpuno različita smera: od veoma zanimljivog do veoma dosadnog. Neki kritičari kažu da je film naporan, dosadan i o veoma neinteresantnoj osobi. Specijalni efekti se čine jeftino, toliko da film prelazi u žanr komedije, podsmeha.

Sa druge strane, pisane su i one pozitivne kritike, da ovaj film nije isključivo o trkanju, već i o kompleksnom životu jednog obično-neobičnog čoveka, i da je glavni glumac uspeo da to iznese na pravi način. Najviše pozitivnih kritika dobila je Penelope Kruz zbog igranja svoje uloge na vrlo originalan način.

O autoru