U petak, 1. marta svečano je otvorena dugo očekivana Mala sala Narodnog pozorišta. Prva predstava je već odigrana na svečanom otvaranju, dok je prva premijera u procesu planiranja.

Direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović kazao je da je ovo jedan od najradosnijih momenata Narodnog pozorišta poslednjih decenija, jer kako ističe 1938. godine je završena zgrada Narodnog pozorišta, a 1956. godine je dograđena, a od tada do danas se nije temeljno sređivala. 

Zato je ovo veliki trenutak, nije svakidašnja situacija da se gradi pozorište, dodao je Milovanović. 

Pozorište kao takvo, kako je direktor pojasnio, izraz je civilizacijskog dostignuća jedne sredine i jedan poseban odnos građanskom društvu. 

Foto: SDL redakcija/ Milena Spasojević

Predstava koja u svom imenu nosi poznatu poslasticu, Sladoled, bila je prva odigrana predstava na tek otvorenoj Maloj sceni. Reditelj ovog komada je i pomenuti Spasoje Ž. Milovanović, dok su likove majke i ćerke na sceni odigrale glumice Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder. Reditelj, koji je ujedno i direktor pozorišta, izjavio je da je izgradnja i otvaranje nove scene značajno za Narodno pozorište zbog samog broja godina koliko ono postoji, ali i još mnogo toga.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković, koja je istakla da je ovo značajno poglavlje, ne samo za Narodno pozorište ili grad Niš, već za celu zemlju, jer kako pojašnjava, ulaganje u kulturu važno je zbog ukupnog kvaliteta života. 

Izgradnja Male scene nastavak je stalnog ulaganja Ministarstva kulture u infrastrukturne objekte širom Srbije kako bi svi naši građani imali jednak pristup programima i sadržajima iz kulture. Razvojni put ovog pozorišta potvrda je da entuzijazam, trud, umeće i upornost uvek pronađu put do publike i kritike i zasluženo zauzmu važno mesto na kulturnoj sceni, rekla je ona.

Podsetimo, za ovaj projekat izgradnje Male scene izdvojeno je 1,27 miliona evra od strane Ministarstva kulture. 

O autoru