Ovogodišnji, 58. Sajam knjiga održaće se periodu od 11. do 18 decembra u hali „Čair” od 10 do 20 časova. 

Diretkor Niškog kulturnog centra Srđan Savić je izjavio na današnjoj konferenciji da sama činjenica da se ova manifestacija održava po 58. put pokazuje da je ono jedan živ događaj. Istakao je  da Sajam knjiga za Niški kulturni centar predstavlja prvorazrednu kulturnu manifestaciju, imajući u vidu da su sa jedne strane knjige kao medij ugrožene s obzirom na dominaciju i izvesnu prednost koju elektronski mediji imaju u današnjem svetu.

Mi želimo da skrenemo pažnju na neke knjige i ukažemo na to kako je i ostala čitava naša civilizacija i kako su se tokom vremena prenosile kulturne vrednosti, između ostalog i zahvaljujući knjigama koje su sve to sačuvale tokom vremena. Mi se trudimo da to bude što intrigantnijij pravac i program gde će biti različitih prezentacija, najnovijih knjiga, edicija, kompletniih izdavačkih produkcija, gde će se govoriti o književnosti kao umetnosti pisanja, rekao je Savić.

On je dodao kako se Niški kulturni centar potrudio da ovogodišnji sajam bude što pristupačniji većem broju stanovnika, ali i ljudima iz okolnih gradova. Kako kaže, komercijalni efekti nisu u prvom planu i zbog toga postoji raznovrstan program, na najvišem mogućem nivou.

Svečano otvaranje Sajma je zakazano za ponedeljak, 11. decembar sa početkom u 18 časova, a otvoriće ga književnica Ljiljana Habjanović Đurović. Utorak, 12. decembar rezervisan je za predstavljanje Antologije srpske poezije 20. veka koje će se održati sa početkom u 17 časova, a učestvovaće Dragan Ognjanović, kao i Miloje Dončić. Isti dan, sa početkom u 18 časova posetiocima će biti predstavljena knjiga Pesme etosa, patosa i erosa Strahinje Crnića Trandafilovića.

Sreda, 13. decembar je Dečji dan na kome će se naći brojne aktivnosti, a sve u cilju približavanja literature mlađim uzrastima. Jedna od njih jesu radionice: Upoznavanje srednjoškolaca sa studijskim programima kroz interaktivnu mapu sveta, Inženjeri pokreću svet, kao i Knjiga mog detinjstva. Ove radionice će se održati u periodu od 11 do 15 časova, a u čima učestvuju studenti Odseka Niš, Vranje i Pirot zajedno sa profesorima. Sreda takođe donosi i predstavljanje romana za decu uzrasta od 11 do 14 godina pod nazivom Dobro jutro, Kolumbo u periodu od 14 do 15 časova. Održaće se u VIP sali, a govoriće autor romana, Ivan Drajzl. U periodu od 15 do 17 časova, sve zainteresovane posetioce sajma očekuje predstavljanje zbornih radova polaznika radionice kreativnog pisanja Niškog kulturnog centra, Mali kružok, a pod nazivom Tvrđava mi šapnula. Na samom predstavljanju će učestvovati polaznici radionice, ako i urednik, Jelena Petković. Dečiji dan donosi i predstavljanje romana Poslednji sati, na kojoj će učestvovati autorka, Jelena Baćić Alimpić, dok će razgovor voditi Milena Mišić Filipović. Nakon razgovora o romanu autorka će potpisivati knjige.

Četvrtak, 14. decembar donosi četiri predstavljanja. Prvo predstavljanje je zakazano za knjigu Od malečko do golemo Slavke Vojinović sa početkom u 12 časova, a na kome će učestvovati Minja Ilijeva, Biljana Stanojević, ako i sama autorka. Predstavljanje izdanja Revnitelja iz Niša je zakazano za 13 časova, a na njemu će učestvovati Stojan Bogdanović, Miloje Dončić, Slavica Jovanović, Suzana Ranđelović, Srđan Aleksić, Dragan Ognjanović, kao i Gorica Trkulja. Predstavljanje romana Iskušenik autora Nikole Đukića će se održati  u 17 časova. Sa početkom u 18 časova za sve zainteresovane je tu i predstavljanje prvog kola edicije Kanon. Na predstavljanju će učestvovati Goran Maksimović, Mirjana Bojanić Ćirković, Snežana Milosavljević Milić, Jelena Mladenović, kao i Jelena Milić

U petak, 15. decembra ovogodišnji Sajam donosi Svečanu dodela sajamskih nagrada Presad mudrosti, Inicijal, Otisak, kao i priznanje Boža Vojinović. Predstavljanje izdanja Niškog kulturnog centra je zakazano za 15 časova, dok u 16 časova svi zainteresovani posetioci mogu prisustvovati predstavljanju zbornika Tablini pesnici na bugarskom jeziku, na kome će učestvovati Elizabeta Georgiev, Rusomir Arsić, Dragan Marinković Drama, Slavka Vojinović, Biljana Stanojević, Minja Ilijeva, kao i Srđan Siđa Živković. Istog dana sa početkom u 17 časova biće održano predstavljanje izdanja Biblioteke Rade Drainac iz Prokuplja, dok je 18 časova zakazano za predstavljanje novih izdanja Scero print izdavaštva iz Niša.

Subota, 16. decembar posetiocima donosi raznovrsni program. Svečano uručenje gradske književne nagrade Slavica Nikolin Živković Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, kao i predstavljanje nagrađenog romana pod nazivom Na putu do čoveka autora Nikole Pantića će se održati u 12 časova. Vremenski period od 13 do 14 časova predviđen je za predstavljanje pesničke knjige Muve Jovane Bajagić. U 14 časova svi zainteresovi će moći da prisustvuju predstavljanju najnovijih izdanja Niškog kulturnog centra, nakon čega sledi promocija izabranih dela Miloša Petkovića pod nazivom Vukovi sudbine, Perunov hroničar, kao i Sedam mačeva. Na promociji će pored autora učestvovati i Srđan Savić, kao i Boban Vučković. Predstavljanje romana Crno kao oniks Jelene Antić je zakazano za 18 časova, dok u 19 časova sledi predstavljanje romana Rekvijem za ratnika i Soba za igru Bobana Vučkovića.

Za sam kraj direktor Niškog kulturnog centra istakao je da je čitanje bitno za razvoj inteligencije, deteta, opšteg obrazovanja.

Mi smo sami svedoci šta je suština civilizacije i kako se ona razvijala. Nikada se nije odustalo ni od jednog medija u potpunosti. On je ostao da postoji u ovakvom ili onakvom obliku i odoleo je naletima novih, savremenijih, modernijih, intrigantnijih, zanimljivijih medija. Slikarstvo nije nestalo kada je nastala fotografija, nastankom filma nije nestala književnost, razvojem pozorišta se nije izgubila dramska literatura. Sve naredne umetnosti i mediji kada su se razvijali, prethodni su ostajali. Prema tome, neće nestati ni knjiga, objasnio je. 

Najavljeno je dosta nagradnih igara, kao i popusta pri kupovini. Posetioce ovogodišnjeg Sajma očekuju i nagrade, gde će svaki stoti posetilac na poklon dobiti određenu knjigu i kozmetički proizvod.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 150 dinara, dok za grupne posete učenika i studenata, od po najmanje deset osoba, cena iznosi 100 dinara.

O autoru