Izložba „Nadežda Petrović – Modernost i nacija”, kojom se obeležava 150 godina od rođenja heroine umetnosti i života Nadežde Petrović, svečano je otvorena juče 5. decembra u Paviljonu u Tvrđavi.

Ljubitelji likovne umetnosti će narednih mesec dana imati priliku da posete izložbu koja prati stvaralaštvo Nadežde Petrović, pionirke srpske moderne umetnosti. Izložbu dr Lidije Merenik i prof. dr Igora Borazona organizovala je Galerija savremene likovne umetnosti, u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije. Cilj izložbe je da se pruži uvid u umetnički razvoj Nadežde Petrović kroz hronološke i tematske segmente. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa njenim slikarskim tehnikama, stilom i umetničkim izrazom koji je bio ispred svog vremena.

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima se obratila direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković, koja je podelila svoje znanje o Nadeždinom stvaralaštvu i objasnila dosadašnji put ove velike izložbe koji će biti zaokružen izlaganjem u Nišu. Ona ističe da, iako prostorna ograničenja nisu omogućila profesorima obuhvatnost svih prethodno izloženih dela, prisutni imaju priliku da dožive upečatljiv susret sa Nadeždom, nesumnjivo jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Na kraju govora Bojana Borić Brašković je izrazila zahvalnost svima koji su doprineli organizaciji izložbe.

Jasno je i nedvosmisleno, oslikujući bogati slikarski opus, visoko ga postavljajući u kontekst jugoslovenskih i evropskih modernističkih stremenja, jednako kao i oblici epohe u kojima je živela i delovala, odredili su njenu ličnost i njeno stvaralaštvo, zaključila je direktorka Narodnog muzeja.

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

Čast da svečano otvori izložbu pripala je gradskoj većnici za kulturu i turizam Adriani Anastasov. Ona je ovim putem poželela u ime Grada Niša dobrodošlicu prisutnima i zahvalila svima kojima su učestvovali u realizaciji izložbe.

Nadežda Petrović je jedna od najznačajnijih umetnika u modernom srpskom slikarstvu. To je nešto što je jako bitno za Niš, ne samo zbog osnivanja Sićevačke kolonije, koja je šezdeset godina u ovakvom sastavu, već i zbog toga što imamo prilike da vidimo kako je ona sagledavala svet i društvo oko nas, izjavila je ona.

 

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

Nadežda Petrović je bila umetnica koja je svojim radom istraživala i izražavala srpski nacionalni identitet, ali istovremeno je bila otvorena za uticaje evropske moderne umetnosti. Izložbom Modernost i nacija ističe se spoj tradicije i inovacija Nadeždinog slikarskog puta, ali i revolucionarni duh paradoksan istančanoj intimnosti koji istovremeno prati stvaralaštvo ove umetnice. Postavka obuhvata 50 odabranih dela iz kolekcija Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Izložba broji slike iz različitih perioda Nadeždinog stvaralaštva: mihenski period, Srbija: zemlja i narod, impresionistička epizoda, emancipacija teme akt i Pariz: pobeda moderne slike, uz koje je izloženo i osam fotografija.

Neka od izloženih dela, kojima je ova umetnica u srpskoj istoriji umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, jesu Betovenova maska, Ksenija Aksentijević, Stari šedrvan u Prizrenu, Most na Seni, Pompeji žetva. Pored slikarstva, poznato je da se ova umetnica bavila i likovnom kritikom, pisala je i govorila o ženskoj emancipaciji i o ondašnjim aktuelnim društvenim, političkim i nacionalnim pitanjima.

Izložba je, zaključuju prisutni, ne samo prilika građanima Niša da se upoznaju sa Nadeždinim umetničkim nasleđem, već i da intenzivnije razumeju srpsku umetnost i kulturu i da se sa njima povežu.

O autoru