Promocija knjige „Pogled pod suknju sveta” autorke Tatjane Janković održana 3. jula u Maloj sali Niškog kulturnog centra. Pored autorke, o zbirci su govorile niška književnica Stana Dinić Skočajić, kao i moderatorka programa Milena Mišić Filipović.

Na samom početku predstavljanja knjige autorka je pročitala prisutnima priču iz svoje knjige Krilo, nakon čega je uvažena niška književnica, Stana Dinić Skočajić predstavila prisutnima svoje utiske o ovoj zbirci. Ova knjiga je, kako Dinić Skočajić objašnjava, skup priča o zrenju i odrastanju tela i duha jedne žene.

Pričajući priče, autorka tumači prikaze sagledane kroz mrenu neiskustva devojčice koja ih je videla i zapamtila, ali ih onda nije razumela. Pogled pod suknju sveta predstavlja pogled pod tajanstveno, tamno i vlažno mesto, na kome se život načinje, objašnjava Stana Dinić Skočajić.

Književnica objašnjava da su ove kratke priče nalik na proširene pesme, a uz to dodaje da su napisane tako da ih je lako čitati. Tatjana Janković piše tako da vodi čitaoca ravnom linijom, priredivši mu odjednom, neočekivano iznenađenje, kako to Stana Dinić Skočajić naziva ribu iz mirne vode.

Ove priče su stavljanje ogledala pred nas, objasnila je književnica I sagovornica na ovoj promociji.

Na pitanje moderatorke, Milene Mišić Filipović, da li je forma kratke priče danas, negde izgubila na svojoj popularnosti, autorka Tatjana Janković objasnila je da veruje da je priča i te kako prisutna u svetu danas, možda u svojoj formi prolazi kroz prizmu promene, ali se sigurno manje ne piše, objasnivši  da je čak i pisanje statusa na društvenim mrežama jedan vid pisanja priče.

Knjiga ne traje onoliko koliko traje njeno čitanje, već onoliko koliko traje ostane u nama, istakla je autorka.

S obzirom da su žene negde glavne junakinje ovih priča, autorka je objasnila da pisanjem ove knjige nikako nije zapostavila ni muškarce. Priče o ocu su negde najnežnije u knjizi, dok su priče o ženama možda surovije, ali objašnjavaju realnu i donekle zapostavljenu do sada žensku figure i pogled žene na svet. Takođe, autorka prenosi odnose među bližnjima, britke opise okruženja, bilo da je reč o ruralnim ili gradskim sredinama, kao i usmeravanje pažnje čitalaca na običaje i prelazak u zreliji način života.

Tatjana Janković i njena sagovornica Stana Dinić Skočajić izabrale su da pročitaju priče Kokoška i Majka plete protiv smrti. Ove priče su izazvale veoma pozitivne reakcije kod publike koja je prisustvovala događaju. Njihova emotivna dubina i tematska složenost dodatno su obogatile doživljaj prisutnih, pružajući im uvid u raznovrsnost Jankovićeve proze.

Na kraju predstavljanja knjige, moderatorka Milena Mišić Filipović i Stana Dinić Skočajić, kao predstavnice Niškog kulturnog centra, pozvale su prisutne da istraže i pročitaju celu knjigu.

O autoru