Premijerom predstave „Koštana” Bore Stankovića u režiji Jane Maričić, Narodno pozorište obeležiće svoj 137. rođendan. Predstava će premijerno biti izvedena u ponedeljak, 11. marta sa početkom od 20 časova, što je ujedno i dan Narodnog pozorišta. Pretpremijerna izvedba biće održana u nedelju, 10. marta, takođe, sa početkom u 20 časova.

Direktor Narodnog pozorišta, Spasoje Ž. Milovanović, izjavio je da odavno nije video adaptaciju Koštane tako uverljivu, bez i jednog izgubljenog elementa - teksta, emocije, a rađeno u savremenom ključu. Istakao je da se celokupna radnja okreće odo Mitketa i Salče, odnsno njihove ljubavi. Sve se zahuktava upravo zbog te neostvarene ljubavi.

Kako smo svi selektori reprezentacije, tako sam duboko uveren da svako sa juga Srbije ima svoje viđenje Koštane. Komunikacija, sukob mišljenja, sakupljanje informacija, sve je to doprinelo kakva „Koštana” treba da bude, a zahvaljujući Jani Maričić dobili smo „Koštanu” vrednu za ponos Narodnog pozorišta Niš. Odavno nisam video ovoliko uzbuđenja u ansamblu, ovoliko razmišljanja na temu jedne predstave i ovoliko želje da jedna predstava bude izvedena u svom najboljem izdanju, objasnio je Milovanović.

Sama režiserka vrlo je emotivno podelila svoje viđenje celokupne situacije. Jana Maričić rekla je da je ova predstava veoma velika odgovornost, ali privilegija je veća. Takođe je napomenula da je emotivnu srž Bore Stankovića kroz Koštanu jedino validno izvesti upravo u Nišu. Ova verzija Koštane je potpuno drugačija u odnosu na prethodne verzije.

Ogromna je odgovornost, ali verovatno još veća privilegija doći baš u Niš i režirati Boru Stankovića zato što svi motivi i sav taj emocionalni okvir Bore Stankovića, čini mi se, da je jedino moguć ovde sa ovako duševnim, emotivnim, muzikalnim, senzualnim i osetljivim glumcima. Meni je drago što je ova verzija drugačija od drugih verzija „Koštane” do sada, ipak ovo je u svojoj biti priča o tome da, kada čovek nije sklon da se otvori, onda je sklon kažnjavanju onoga što ne može da ima. Ovo sve ne bi bilo moguće da nije bilo ove glumačke ekipe, kao i muzičke postavke Narodnog pozorišta Niš, obratila se Jana Maričić

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

Lik Koštane udostojilo je ime Una Kostić, odnosno gostujuća glumica kojoj je to i diplomska predstava. Ona je izjavila da joj je ova uloga bila veliki izazov, ali i čast. Istakla je da joj je Jana Maričić veoma pomogla da se na dostojan način izbori sa ovom ulogom i savlada je u korenu.

Ja mislim da Koštani nisu potrebne reči da bi bila sve to što jeste. Bilo je jako izazovno i teško zato što ona jeste divlja, egzotična, slobodna, svoja i to čini nju takvom kakva jeste. To je ono što zapravo privlači sve te muškarce koji su zarobljeni u nekom adolescenskom periodu zbog čega se i dešava njena tragedija. Bilo je teško i zato što treba imati tog nekog samopouzdanja na dnevnom nivou, a ja ga nisam imala baš svaki dan. Jana je našla to nešto u meni, pomogla mi da izbije iz mene, a Koštana mi je pomogla i za privatni život, izjavila je Kostić.

U novom izdanju Koštane Hadži Tomu glumiće prvak drame Aleksandar Marinković koji deli svoje mišljenje da je još mlad za takvu vrstu uloge, ali je smatra izazovnom i zanimljivom idejom. Njegove reči i same svedoče da se ovakve predstave ne stvaraju svaki dan.

O autoru