U sredu, 13. decembra, trećeg dana Sajma knjiga, posetioci sajma, kao i ljubitelji književnosti imali su priliku da prisustvuju promociji novog romana jedne od omiljenijih srpskih književnica, Jelene Bačić Alimpić, „Poslednji sati”. Za „Studentski Dnevni List” govorila je o izazovima koje je susrela tokom pisanja, izrazila svoju strast prema književnosti i približila čitaocima rad na srpskoj književnoj sceni.

Novi roman Jelene Bačić Alimpić, Poslednji sati, donosi priču o hrabrosti i borbi za istinskim smislom života, nosivši sa sobom pitanje postoji li zaista pravo vreme i razlog za odustajanje, ili je svako, pa i ono najstrašnije ljudskoj duši i prirodi vredno borbePoslednji sati je roman kroz koji, kako autorka ističe, ne eksplicitno, ali između redova postavlja pitanje da li je laž ponekad lekovita i da li je zaista potrebno lagati da bi voljene sačuvali od bolne istine? Ovo je jedna topla priča, o odnosu majke i ćerke. Na koricama knjige postoji citat Mila moja, život je čudo! Neprestano nas iznenađuje i stavlja pred razna iskušenja. Prihvati sve ono što ne možeš da promeniš i promeni sve ono što možeš. Ja sam odlučila da tako učinim...

Kada uzmete zaista život u svoje ruke i svoju sudbinu, onda shvatite koliko ste moćni, i koliko uz pomoć onoga u šta verujete možete učiniti i nemoguće. Potrebno je samo odvažiti se, skupiti hrabrost i zaploviti u neizbežnu budućnost.

Jelena Bačić Alimplić književnica je koja kroz svoje romane često ističe veličinu i kompleksnost ženskih likova, ne zato što je feminiskinja, jer to, ističe, nije. Razlog za to isticanje jeste zato što je žena svesna jačine i borbenosti žena, koje su, veruje i objašnjava nepravedno kažnjene.

Smatram da ono što jedna može žena ponese na ramenima, ne može apsolutno nijedan muškarac. Od nas se očekuje sve, istakla je Jelena. 

Ova književnica, poznata je po svojoj jakoj vezi I interakciji sa čitaocima. Kroz svojih 13 knjiga do sada je, objašnjava, mnogo sazrela i naučila kroz svoje knjige, a ono što je najbitnije, spoznala je istinsku ljubav prema sebi.

Pisajući, putovala sam na krilima svoje mašte daleko, i prosto shvatila da je život samo jedan i da ga treba živeti punim plućima, koristeći svaki trenutak koji nam je dat. Moje knjige su moj život, i dokle god budem pisala dušom, pisaću, zaključila je ona. 

Pre nego je sebe izgradila kao književnicu priznatu društvu u kome živi i stvara, Jelena je dugo godina bila poznata javnosti kao novinarka i TV lice, što joj nimalo nije olakšalo da se u svetu punom predrasuda izbori za svoje ime, šansu i svoje pero.

Bilo je grozno! Bilo je mnogo manje onih koji su me oberučke dočekali, bez nekih predrasuda, a mnogo više onih koji su me osudili a da me ne poznaju, i da nijednu moju knjigu nisu pročitali. Ono što je najlepša stvar koja se meni desila u životu jeste što su sve te ljude demantovale moje knjige. Nisam trčala kao Don Kihot u borbu sa vetrenjačama vičući Ja sam profesor književnosti, ja umem da pišem, učinile su to moje knjige, objašnjava. 

Foto: SDL redakcija/ Kristina Milojević

Jelena ističe, da je književnost njena istinska i prva ljubav i da novinarstvo ipak razdvojila od književnosti. Za jednu uspešnu novinarku i književnicu mnogo je teže biti subjektivna.

Mnogo je teže biti subjektivan pisac, odnosno biti sam pred sobom. Ono što je možda meni pomoglo kada je u pitanju moje pisanje i književnost je istraživačko novinarstvo kojim sam se dugo bavila. Ja u svakoj svojoj knjizi istražujem istorijsku građu epohe o kojoj pišem, vreme u koje smeštam likove, ipak, ne bih ja to spajala, pre bih razdvojila. Biti sam sa listom papira i sobom svakako je teže.

Ringišpil, prepoznat kao jedno od najvažnijih dela Jelene Bačić Alimpić, pridružuje se rastućem trendu ekranizacije književnih remek-dela.

Ja sam bila na svakom setu. Serija je snimana 50 dana. Trenutno je u montaži i planirano je osam epizoda. Scenariskinja i dramatuškinja serije je Nataša Drakulić koja je fenomenalna, reditelj je fenomenalan, glumci su perfektni. Ja sam zaista prezadovoljna. Atmosfera na snimanju je bila takva da smo svi plakali.

Za sam kraj razgovora, ova domaća književnica u Srbiji izabrala je roman ruskog pisca Mihaila Bulgakova Majstor i Margarita kao roman koji je obeležio njen put I karijeru.

 

O autoru