U petak, 5. jula, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Niškog kulturnog centra biće otvorena izložba „Dvadeset godina retrospektive Nadežde Džudović i Slobodanke Tošić”. 

Slobodanka Tošić i Nadežda Džudović rođene su 4. marta 1944. godine u Andrijevici. Obrazovale su se u Crnoj Gori, nakon čega su završile gimnaziju u Peći i studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Iako su sklonost ka slikarstvu pokazale u mladosti, životne okolnosti ih nisu usmerile ka formalnom umetničkom obrazovanju na Akademiji likovnih umetnosti.

Od 2004. godine, članice su udruženja LUNA i do sada su realizovale tri samostalne izložbe, kao i učestvovale na oko 70 kolektivnih izložbi. Njihova dela su bila izlagana na republičkim smotrama amatera Srbije, kao i u više gradova širom Srbije i u inostranstvu.

Slobodanka Tošić se ističe svojim lirskim slikarstvom, koje kroz optimizam i intuitivnu osećajnost prema prirodi izražava harmoniju likovnih elemenata. Njene slike, koje često sadrže asocijativne forme, mogu se shvatiti kao ekspresija sa sličnostima sa impresionizmom.

Nadežda Džudović se bavi realističkim pejzažom i svojim slikama unosi simboliku i višeznačnost. Njeno delo pripada evropskom pokretu samoukih likovnih stvaralaca i karakteriše ga raznolikost tematike i snažan kolorit.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. 

O autoru