Narodno pozorište organizuje peti po redu Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, koji je poznatiji pod nazivom „Teatar na raskršću”. Festival će se održati od 2. do 8. septembra, a selektor festivala, ujedno i direktor pozorišta doc. mr Spasoje Ž. Miovanović odabrao je sedam predstava iz Srbije i regiona za glavni, takmičarski deo festivala. 

Na otvaranju 2. septembra biće izvedena predstava Antigona Dominika Smolea, u režiji Luke Marcena, koju izvodi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, Slovenije. Sledećeg dana, 3. septembra, publika će imati priliku da vidi Nušićevu Mister Dolar, u režiji Miloša Lolića, koju izvodi Narodno pozorište u Beogradu.

Predstava Poetesa, koju je napisala i režirala Vida Ognjenović, a izvode Srpsko narodno pozorište i UG Novi tvrđava teatar iz Srbije, biće izvedena 4. septembra. Sledećeg dana, 5. septembra, biće prikazana predstava Subota, nedjelja i ponedeljak Eduarda de Filipa, u režiji Paola Mađelija, koju izvodi Gradsko satirično kazalište Kerempuh iz Hrvatske.

Predstava Ćelava pevačica Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića, koju izvodi Centar za kulturu Tivat iz Crne Gore, biće izvedena 6. septembraFestival se nastavlja i 7. septembra sa predstavom Elementarne čestice Mišela Uelbeka, u režiji Krisa Šarkova, koju izvodi Naroden teatar Ivan Vazov iz Bugarske.

Na zatvaranju Festivala, 8. septembra, publika će moći da pogleda predstavu Koštana Borislava Stankovića u režiji Jane Marčić, koju izvodi Narodno pozorište iz Niša. Ova predstava će biti izvedena u čast nagrađenih. Tom prilikom biće svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografiju, scenografiju, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada festivala.

Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. Pored sedam takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program kao što su duodrame, razgovori o predstavama, tribine i promocije knjiga

Programski savet Festivala čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: dr Duško Lj. Ljubotina, teatrolog Vasilka Bumbarova, prvak Dramskog teatra mr Dejan Lilić, dramski pisac i književnik mr Miloš Latinović, teatrolog dr Miroslav Radonjić, a u skladu sa pravilnikom Festivala, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor Narodnog pozorišta mr Spasoje Ž. Milovanović, koji je ujedno i direktor i selektor.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi prof. dr Nenad Novaković, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja Irena Šarović, rediteljka i profesorka Dora Ruždjak, scenografkinja i kostimografkinja dr Milica Bajić Đurov i glumac i producent Dušan Kovačević.

Festival Teatar na raskršću ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi

Cena kompleta karata za glavni program Festivala koji obuhvata ukupno sedam predstava (od 2. do 8. septembra) je 4900 dinara. Prodaja kompleta počinje od 15. avgusta.

O autoru