Nova predstava „Kokoške” premijerno će biti izvedena u subotu 25. novembra sa početkom od 20 časova. Prva repriza zakazana je za dan posle, nedelju 26. novembra. Predstava će se igrati na Maloj sceni Narodnog pozorišta.

Žarko Jokanović istakao je na konferenciji za novinare da je tekst za predstavu Kokoške napisao još 2007. godine, ali da je čitava priča danas aktuelnija no onda. Ova predstava donosi priču o nadmoći spoljašnje lepote i njene težnje, ali i o eliksiru mladosti nad razumom žena, njihovim odlikama i iskrivljenoj slici estetike i realnosti.

Došli smo u situaciju da ljudi, prevashodno žene sami nameću obavezu da večito budu mlade i lepe, započeo je Žarko Jokanović

Jokanović je na kraju zaključio da ukoliko žene sebi postave kao obavezu da večno budu mlade, u nekom trenutku će postati robovi toga. Takođe, napomenuo je da se taj proces nikada ne zaustavlja, već da se stalno širi.

Što su likovi nestvarniji to stvarnije opisuju život, slikovito je objasnio Jokanović, dodavši, pritom, da je ovo komad koji broji korake od komedije do tragikomedije, zaključio je.

Režiser predstave Marko Jovičić ističe da je opsednutost lepotom i večitom mladošću poprimila oblike društvene bolesti. Ljudi su, kako objašnjava, postali glumci, i kako kaže, u salonima lepote svako priča svoju priču, koja je uglavnom laž, ali se u nju ipak veruje. Žene, kako objašnjava, poveruju u ulogu kakvu sebi nametnu i osmisle. Opisavši svoje likove, objasnio je da svaka od glumica ima svoj monolog i svoju kompoziciju kojom predstavlja lik iza koga je.

Kostimografkinja predstave obrazložila je da se veličina ovog komada ogleda u tome da je kreativnost dovedena do maksimuma. Apsolutnim angažovanjem došli su, kako objašnjava, do totalnog apsurda, a ono jeste poruka ove komedije.

Biće jako zabavno. Predstava će biti jako razigrana i nadam se gledana. Predstava je duhovita i ima komunikaciju sa današnjim vremenom. Sigurna sam da ćemo je dugo igrati, zaključila je Jasminka Hodžić.

Glumica Vesna Josipović, koja u predstavi donosi lik Sare, istakla je da ova predstava nije rađena da se žene uvrede.

Ja sam krenula od toga šta bih ja radila da sam u finansijskoj mogućnosti, objasnila je ona.

Glumica Evgenija Stanković, koja tumači lik hronično nevine žene Dikice, izjavila je za Studentski Dnevni List da se jako raduje jer kao neko ko važi za glumicu koja uglavnom igra u dramama, sada glumi u ovoj predstavi. Dodala je da pritom jedva čeka igranje pred publikom.

O autoru