Filmsko delo pod nazivom „Saltburn” karakteristično je po svojoj slojevitoj i zamršenoj priči i predstavlja intrigantan triler crne komedije. Film, koji je napisala, režirala i koproducirala Emerald Fenel, donosi priču smeštenu u elitno okruženje Oksforda i idilično imanje u Nortemptonširu.

Glavni lik filma, Oliver Kvik suočava se sa mnogobrojnim izazovima pokušavajući da se uklopi u elitno okruženje, često se suočavajući sa manjkom iskustva i nesigurnošću. Međutim, njegov život se menja iz korena onog dana kada upoznaje Feliksa Katona, momka koji predstavlja čistu suprotnost njegovoj situaciji. Njihov neočekivani odnos pokreće zaplet koji nas uvodi u svet luksuza, intriga i ekscentričnosti. U glavnim ulogama nalaze se Bari Kiogan, Džejkob Elordi, Rozamund Pajk, Ričard E. Grant, Alison Oliver.

Centralna tačka filma je poziv koji je Feliks uputio Oliveru da provede leto na imanju Feliksove porodice u Saltburnu. Odmah po dolasku, Oliver upoznaje Feliksove ekscentrične roditelje, Ser Džejmsa i Lejdi Elspet, kao i druge članove porodice koji dodatno doprinose složenosti samog filma. Oliver brzo osvaja Feliksovu porodicu, osim njegovog rođaka Farlija, a njegova opsesija Feliksom raste. Dok se trudi da se uklopi u novi svet, Oliver postaje svedok različitih događaja koji otkrivaju složene odnose i tajne unutar porodice. 

Nakon niza sukoba i neočekivanih situacija, Feliks je pronađen mrtav, a taj slučaj ostaje nerazjašnjen. Posle Feliksove sahrane, tenzije u porodici rastu, a Oliverov uticaj na njih postaje sve veći. Nakon samo par dana, i Venecija (Feliksova sestra) je pronađena mrtva. Duboko zabrinut i uznemiren, Ser Džejms podmićuje Olivera da ode, što se i ostvarilo. Kasnije kada Oliver saznaje za Džejmsovu smrt u novinama, on sreće Elspet u kafiću. Ona, oduševljena što ga ponovo vidi, insistira da se vrati s njom u Saltburn. Tokom narednih nekoliko meseci, Elspet postaje sve bolesnija, a Oliver preuzima vlasništvo nad imanjem i bogatstvom porodice Katon. Jednom velika i srećna porodica postala je samo uspomena. 

Mnogi filmski kritičari ističu da je film Saltburn izvanredno ostvarenje koje karakteriše složena priča, intrigantni likovi i neočekivani preokreti. Kroz rad glumačke ekipe ovo delo navodi na preispitavanje granica ljudske prirode i odlučnosti da se postigne cilj po svaku cenu.

O autoru