„Izložba „Nadežda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”, kojom se obeležava 150 godina od rođenja heroine umetnosti i života, Nadežde Petrović, svečano je otvorena u petak, 10. novembra u Oficirskom domu. Svečanom otvaranju prisustvovala je autorka izložbe Duška Jovanić, jedna od najpoštovanijih novinarki nekadašnje Jugoslavije. Izložbu zajedno realizuju Galerija savreme likovne umetnosti, „Color Media Communications” i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nakon uspešnih konceptualnih izložbi Paja Jovanović – jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetničkih dela i Milena Pavlović Barilli – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela, autorka izložbi, novinarka, spisateljica i producentkinja, Duška Jovanić, svoju treću izložbu posvetila je predvodnici svega značajnog u prvih petnaest godina prošlog veka, avangardnoj slikarki, društvenoj aktiviskinji i heroini svog roda Nadeždi Petrović

Izložba Nažeda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela koncipirana je tako da se fotografije nadaleko poznatih i poštovanih srpskih fotografa nalaze platno uz platno svom originalu kojim su inspirisane. Autori su umetnički i modni fotografi: Marko Krunić, Monika Pavlović, Aleksandar Crnogorac, Branislav Brajan Rašić, Jakovi Simović, Vukica Mikača, Katarina Batuta Višekruna, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Vuk Vidor, Sever Zolak, Sanja Stefanović, Vladimir Milivojević Boogie, Nebojša Babić. Izabrana dela slikarke Nadežde Petrović, prenešena kroz objektiv kamere, samo su još jedan dokaz inspirativnog i izazivački nadahnutog duha avangardne vizualizacije i tematske angažovanosti kako pomenute slikarke, tako i fotografa koji su se hrabro i smelo odvažili da svojim umetničkim delima potvrde poziciju njenog slikarstva.

IMG_2702_7dd55

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

Neka od izloženih i odabranih dela ove avangardne slikarke, čije originale i fotografske citate broji ova izložba, jesu Ostrvo ljubavi, Ženski akt, Žena sa suncobranom, Suzana i starci, Vodenica, More i Pletilja, dok su ostala dela uglavnom nadaleko poznati portreti, originalno oslikani uljem na kartonu. Izložena dela daju mogućnost sagledavanja Nadeždinih slikarskih ostvarenja pomoću kojih je u srpskoj istoriji umetnosti zauzela mesto jednog od ključnih protagonista srpske moderne, ali i društvenog angažovanja, kojem je predano bila posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara i kao dobrovoljna bolničarka za vreme Balkansih ratova i Prvog svetskog rata. Bavila se i likovnom kritikom, pisala je i govorila o ženskoj emancipaciji, kao i o ondašnjim aktuelnim društvenim, političkim i nacionalnim pitanjima.

Pre same autrorke izložbe, posetiocima se obratio direktor Color Press GrupeRobert Čoban. Robert Čoban predstavio je publici njihov put od prve do poslednje izložbe, i objasnio pritom njihovo shvatanje i prepoznavanje želje kod ljudi da vide i upoznaju nešto novo iz sveta umetnosti. Na samom kraju govora, Čoban Robert je pozdravio grad Niš, Ministarstvo kulture, i poželeo uživanje i lep provod svim prisutnima.

IMG_2703_deb87

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

 Autorka izložbe pozdravila je posetioce odavši pre svega počast heroini srpskog stvaralaštva, Nadeždi Petrović, ali I svim fotografima koji su odgovorili ovom zadatku i učinili ovu izložbu posebnom i nesvakidašnjom.

Svi znamo ko je Nadežda Petrović  uvek ispred svog vremena. Smatram da smo ovom izložbom otišli korak dalje. Ja se nadam da ćete uživati i prepoznati njihove vizije, a ja mislim da bi se i sama Nadežda složila da to bude ovako i nikako drugačije, izjavila je Duška Jovanić. 

Izložbu je otvorila Andriana Anastasov i zahvalila se svima prisutnima na dolasku. 

Grad Niš i Nišlije ovo zaslužuju, jer smo centar kulture Jugoistočne Evrope. Hvala vam svima što ste došli, ja se nadam da ćete u narednim danima uživati. Proglašavam izložbu otvorenom, zaključila je Andriana.

IMG_2704_0afb7

Foto: SDL redakcija/ Katarina Stojiljković

 Nakon svečanog otvaranja, Duška Jovanić izjavila je za Studentski Dnevni List da je izabrala Nadeždu Petrović iz razloga jer ova umetnica bila jedan borac, na neki način uvek ispred svog vremena.

Ona je i slikarka i borkinja, borkinja za rodnu ravnopravnost, i moje divljenje njom je utoliko veće jer je ona, kao žena, u vremenu u kome je živela, imala hrabrosti da živi život kakav je ona smatrala da želi. Sa druge strane svi ovi fotografi imaju svoja viđenja u koja se ja nikako ne mešam, već želim da ih podstaknem da budu još smeliji, a čini mi se da su ovom izložbom otišli korak dalje, izjavila je ona.

Izložba će za publiku biti otvorena do 20. novembra.

O autoru