Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Žarko Laušević – Miloš Obilić iz filma „Boj na Kosovu”

Dijana Dinić 19.1.2023. Komentari

Na današnji dan 1960. godine na Cetinju, rođen je naš poznati pozorišni i televizijski glumac Žarko Laušević.

Foto: Printscreen

Glumac je bio oženjen Majom, koja mu je rodila ćerku Asju i sina Dušana. Nakon razvoda 1994. godine, Maja se sa decom preselila u Ameriku. Drugu suprugu Anitu upoznao je na snimanju filma Boj na Kosovu i od tada se zaljubio. Anita se kasnije udala i dobila ćerku. Dok je Laušević bio u zatvoru, Anita se razvela i 1999. godine venčali su se i zajedno preselili u Ameriku i dobili su ćerku Janu. Laušević je završio gimnaziju u Podgorici i tada se pojavila želja za glumom. Upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i sa 22 godine ga završio. Bio je u klasi profesora Minje Dedića, a kolege Lauševiću tokom studiranja bili su: Sonja Savić, Branimir Brstina i Zoran Cvijanović. Laušević se prvi put pojavljuje na filmskoj sceni 1982. godine u filmu Progon u kome je imao jednu od glavnih uloga. Bio je član Jugoslovneskog dramskog pozorišta i odigrao je dosta predstava. Pojavljuje se 1983. godine i u filmovima: Hasanaginica, Mrtvi se ne vraćaju, Dani AVINOJ-a, Igmanski marš i Oštrica brijača. Glumio je mlađeg Lazara u istoimenom filmu Lazar, a takođe se pojavljuje u filmovima: Jedna polovina danaJagode u grlu, Dobrovoljci, Lepota poroka, Svečana obaveza, Šmeker, Dogodilo se na današnji dan, Vuk Karadžić, Crni bombarder, Tango Argentino, Bolje od bekstva i mnogim drugim.

Snimio je film Oficir s ružom 1987. godine za koji su mu dodeljene: Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu i Nagrada list Polet u Puli za najpoetičniji emotivni odnos u filmu. Jedna od najvažnijih uloga Lauševića je u filmu Boj na Kosovu gde je odigrao ulogu Miloša Obilića. U filmovima Nož i Ranjena zemlja glumio je 1999. godine, a nakon pauze od 15 godina, pojavljuje se 2015. godine u filmu Smrdljiva bajka. Laušević je 2011. godine objavio svoju knjigu Godina prođe, dan nikad, a zatim je 2013. godine izašla je druga knjiiga – Dnevnik jedne robije. Naredne godine izašao je dokumentarni film Lauš, koji govori o životu ovog velikog glumca.

Žarka i njegovog brata Branimira napali su huligani 1993. godine i glumac Laušević je u samoodbrani ubio dvojicu napadača i jednog teško ranio, te je bio osuđen na 15 godina zatvora i kaznu je služio u Spužu i Požarevcu. Savezni sud je 1998. godine ukinuo prvobitnu presudu i osudio ga na četiri godine zatvora, a pošto je Laušević oslužio četiri i po, pušten je na slobodu i ubrzo se preselio u Njujork. Po žalbi tužioca doneta je nova presuda 2001. godine u kojoj je glumac osuđen na 13 godina zatvora. Naredne godine je raspisana poternica za njim. 

Na kanalu Superstar TV od 21. januara ove godine, počinje premijera serije Pad, rađena po motivima Lauševićeve knjige Godina prođe, dan nikad, čiju režiju potpisuje Bojan Vuletić.

Najpoznatiji citati iz Lauševićevih knjiga:

Ovo je zemlja gde se u svemu kasni. Samo se umire pre vremena.

Čovek je jako dobar advokat za svoje greške, i jako dobar sudija za tuđe.

Nije dovoljno da si dobar, potrebno je napraviti i ostale takvim.

Izvor: biografija.org 

Na današnji dan,žarko laušević,Boj na Kosovu,oficir s ružom,Lauš,Godina prođe dan nikad,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.