Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Tom Ford – promenio je način na koji svet doživljava brend

Ksenija Dimitrijević 27.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1961. godine u Austinu u Teksasu, rođen je modni dizajner i kreativni direktor za modne brendove „Gucci” i „Yves Saint Laurent” Tomas, poznatiji kao Tom Ford. Uspeo je da se dokaže kao talentovani reditelj, a svaki dan ulaže mnogo truda da se pokaže i ostane poznat.

Foto: flickr.com

Odrastao je u Santa Feu u Novom Meksiku sa jedinom sestrom Dženifer Ford. Njegovi roditelji Tom Ford i Šarli Barton radili su u agenciji za nekretnine. Završio je srednju školu St. Michael's i pripremnu školu Santa Fe. Sa Ričardom Baklijem ima sina Aleksandra Džona Baklija Forda. U početku je pokazao strast za glumom, a nakon toga je nastavio studije arhitekture i umetnosti, pre nego što je diplomirao kao modni dizajner. Na poslednjoj godini studija arhitekture negovao je ljubav prema modi. Promenio je način na koji svet doživljava brend i zauvek učvrstio svoje mesto u svetu mode. Na početku karijere, radio je kao model, snimajući za reklamne kompanije.

Napustio je Ameriku 1990. godine i otišao je da osvoji Italiju jer je verovao je da je u njegovoj rodnoj zemlji teško postati prvoklasni dizajner. Upravo u to vreme, modni brend Gucci doživljava teška vremena, pogotovo kada je reč o ženskim kolekcijama, pa ga je, nakon što je saznao za Tomov dolazak, direktor modne kuće angažirao da vodi žensku liniju. Tada njegova karijera u modnoj industriji počenje da raste. Tom Ford je sarađivao s modnom kućom Gucci 14 godina, nakon čega je odlučio da napusti redove dizajnera i uloži svu snagu u razvoj vlastitog brenda Tom Ford International. Na leto 2016. godine otvorio je prve butike u Milanu, Londonu, Los Anđelesu i na Havajima. Osnovao je sopstvenu modnu marku pod njegovim imenom Tom Ford 2006. godine.

Osim u modnoj industriji, Ford se uspešno pokazao u filmskoj industriji. Režirao je dva filma nominovana za OskaraSamac iz 2009. godine i Noćne životinje iz 2016. godine

Izvori: www.topinfoweb.com, www.celeb-true.com

Na današnji dan,Tom Ford,Brend,model,dizajner,producent,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.