Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Branislav Lečić – glumac za koga je gluma bio sudbinski poziv

Ksenija Dimitrijević 25.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1955. godine u Šapcu rođen je pozorišni, filmski i televizijski glumac Branislav Lečić. Omiljen je svim generacijama publike i jedan je od naših najpoznatijih glumaca, a bio je i ministar kulture. 

Foto: Emilija Miliev

Popularni glumac Branislav Lečić jedini je sin oca Aleksandra i majke Živane. Umesto željene gimnazije, ipak je upisao tehničku školu zbog lakšeg zaposlenja. S obzirom da je profesorka književnosti videla njegov talenat za glumu i recitovanje, imao je nastup na školskoj priredbi, gde je recitovao stihove iz Gorskog vijenca. Nakon što je završio osnovnu i srednju školu u Šapcu, u Beogradu je najpre upisao Mašinski fakultet, ali se ubrzo predomislio i upisao Fakultet dramskih umetnosti (FDU) gde je diplomirao u klasi profesora Minje Dedića 1978. godine. Kao mlađi dane je provodio sa babom i dedom po majci, na planini Cer. Voleo je da se bavi sportom i trenirao je fudbal, košarku, karate i džudo. Bio je kao i većina mladih, ljubitelj motora. Kada je imao 15 godina roditelji su mu se razveli, a on je ostao da živi sa majkom koja je bila krojačica. Njegova prva žena bila je Ivana Vujadinović, koju je upoznao na skijanju na Kopaoniku, a sa njom ima sina Ivana i ćerku Anu. Kasnije je upoznao voditeljku Ninu Radulović, sa kojom ima sina Lava.

Njegov talenat za glumu otkriven je još na prvoj godinu studiranja, kada je radio na mnogim predstavama i bio posvećen student. Profesor mu je predložio da se prijavi za ulogu u filmu Specijalno vaspitanje, u kome je ostavio dobar utisak. Branislav Lečić je danas posvećen karijeri, prodekan je na Akademiji umetnosti i multimedija, ali i redovni profesor. Takođe, osnivač je edukativnog centra Lekar, gde predaje na odseku za glumu i medije. On ne voli poroke, a uživa samo u adrenalinu i sportu. Poznato je da je glumac pored svega i veliki humanista.

Prva značajna uloga i njegov debi je u filmu Specijalno vaspitanje, gde je fenomenalno izneo ulogu Fikreta i dobio glumačka priznanja. Sledeća velika uloga bila je u seriji Sivi dom, a u čuvenom filmu Boj na Kosovu glumio je sultana Bajazita. Uloga koja je obeležila njegovu karijeru bila je u filmu Bulevar revolucije. Uloge u filmovima su se nizale, pa je tako tumačio uloge i u: Prvi put s ocem na jutrenje, Moj brat Aleksa, Tri karte za Holivud, Balkanska pravila, Podzemlje, Sudbina jednog razuma, Lavirint, Profesionalac, Na lepom plavom Dunavu, Pečat, Oktobar, Montevideo, Bog te video, Apsurdni eksperiment. Serije po kojima je prepoznatljiv su: Branio sam Mladu Bosnu, Lud, zbinjen, normalan, Vojna akademija, Na kraju puta, Sinđelići, Porodično blago i druge.

Na filmskim susretima u Nišu 2021. godine ulogom Nikole Pašića u filmu Aleksandar od Jugoslavije potvrdio je kolika ljubav stoji iza onoga što radi. Takođe, svojom maštom uspeo je da stvori brend parfema, na koji ljudi dobro reaguju. I kako je potvrdio, da ga prvi put nisu primili na fakultet, nikada ne bi bio glumac, jer ne bi opet probao da upiše isto. Gluma je bio njegov sudbinski poziv.

Uručene su mu mnoge nagrade za rad i karijeru, među kojima su: Sterijina nagrada, nagrada Car Konstantin, Zlatna arena, nagrada Borini dani i nagrada na međunarodnom danu u Italiji.

Izvori: www.sveopoznatima.com, www.studentskidnevnilist.com

Na današnji dan,branislav lecic,glumac,reditelj,Profesor,akademija,film,serija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.